nieuws

Koelen met zon en een zoutoplossing

Architectuur

Als het aan TNO ligt, komt er binnen afzienbare tijd een einde aan de straten vol rommelig buiten hangende airco’s die je nu vaak tegenkomt in de tropen. Het bedrijf heeft namelijk een adiabatisch koelsysteem ontwikkeld waar de airco nooit meer tegenop kan.

Koelen met zon en een zoutoplossing

Het Solar Cooling System werkt op basis van zonnewarmte en een zoutoplossing en zet warmte direct om in koelte, zonder gebruikmaking van elektriciteit. De zoutoplossing onttrekt vocht aan de hete, vochtige lucht. Zo ontstaan water en hete, droge lucht. Door het water vervolgens weer toe te voegen aan diezelfde lucht, gaat het verdampen. Daarbij onttrekt het zoveel energie aan de lucht, dat deze 15 graden afkoelt.

Het nieuwe systeem is in eerste instantie bedoeld voor warme landen met een hoge luchtvochtigheid, die uitgestrekte rurale gebieden hebben zonder infrastructuur. Het is namelijk goedkoop, robuust en autonoom. Een extra voordeel is dat het bijna altijd ook nog water oplevert als bijproduct. Koeling in de nacht of bij bewolking is door slimme buffering ook mogelijk, mits de installatie voldoende omvang heeft. Momenteel wordt gebouwd aan een pilotproject in India. Daar begint TNO met buffervaten van 200 liter.

Volgens onderzoeker Leon Stille is het systeem ook geschikt voor Nederland. Hoewel de zonnekracht hier veel kleiner is, is de luchtvochtigheid namelijk groter. En met meer vocht kun je beter koelen. “Ik zie in eerste instantie kansen voor bijvoorbeeld Defensie, dat vaak op afgelegen plekken met zo min mogelijk middelen een kamp moet opbouwen. Maar het kan ook gewoon worden gebruikt voor woningen, kantoren of scholen. Zonnecollectoren werken hier ook, dus dan moet ons systeem ook functioneren. Vooral op warme dagen, en dat is precies wanneer je het nodig hebt.”

Het verschil tussen dit nieuwe systeem en gewone adiabatische koeling zit hem in het drogen van de lucht. “Normaal gesproken wordt voor adiabatische koeling buitenlucht gebruikt zoals die komt. Dan kun je een koeling bereiken van zo’n 3 graden Celsius. Juist doordat wij de lucht eerst drogen, kunnen we 70, 80, of soms zelfs 90 procent vocht toevoegen. En daardoor zoveel meer koelen.” TNO heeft de manier waarop de lucht in contact komt met de vloeistof gepatenteerd, net als de manier waarop de lucht weer wordt geregenereerd.

Airco

Het systeem heeft meerdere voordelen ten opzichte van een zonnepaneel met een airco. Airconditioning koelt lucht namelijk met een koelvloeistof. Die koelvloeistof verdampt van vloeistof naar gas, wordt met een compressor teruggebracht naar de vloeistoffase, verdampt weer, etcetera. Daarbij komt energie vrij in de vorm van warmte. Die moet worden afgegeven aan de buitenlucht. Hoe warmer het buiten is, hoe moeilijker dit gaat en hoe harder de airco dus moet werken om zijn energie kwijt te raken. Airco’s worden dus minder efficiënt naarmate het buiten warmer is: precies het moment dat je ze nodig hebt.. Dit is andersom bij het Solar Cooling System. Dat gaat steeds beter functioneren naarmate het warmer wordt.

Bovendien, als je energie uit een zonnepaneel wilt bufferen, heb je een accu nodig, een transformator en meer van dat soort hulpstukken. Dat heb je allemaal niet bij zonnekoeling. Stille: “Ik kan me voorstellen dat mensen aan een zonnepaneel met airco denken, eenvoudigweg omdat die nou eenmaal bestaan. En het is natuurlijk altijd gemakkelijk om een bestaand product te pakken. Maar eigenlijk is het gewoon niet zo geschikt.”

Reageer op dit artikel