nieuws

Constructief stro

Architectuur

Als je stro onder druk zet, kun je het toepassen als constructief materiaal. Dat is de vondst van Tom Rijven, die al twintig jaar bouwt met leem en stro. Hoewel zijn ideeën nog niet zijn voorzien van de nodige stempels en keurmerken om er grootschalig mee in Nederland aan de slag te mogen, kunnen individuen wel volgens zijn methode bouwen.

Constructief stro

De meeste strobouwers stoppen het stro in een houtskelet. Het skelet vormt de constructie; het stro fungeert als isolatiemateriaal en als basis voor de raap- en afdeklagen. Rijven past zijn strobalen toe met de kopse kanten naar boven en beneden en zet ze in verticale richting onder druk. “Alles wat onder druk staat, geeft tegendruk, dus dan heb je een veel sterkere wand”, aldus Rijven.

Voordeel is dat hij minder hout nodig heeft en geen ingewikkelde constructie: 3 centimeter dikke latten volstaan om een frame te bouwen waar binnen de stro wordt geperst. “Het meest ingewikkelde technische element is een zaagsnede onder een hoek van 30 graden over de lengte van de planken. Dat betekent dat iedereen zijn eigen huis kan bouwen.”

De ontwerpvrijheid van de bouwmethode is beperkt. Rijven bouwt zijn woningen altijd op uit zeshoeken, want dat ligt dicht bij de cirkel: qua volume en sterkte de optimale vorm. “Ook met wind en regen is het goed om bijna rond te bouwen, want die komen dan veel minder hard aan.” Een zeshoek is ongeveer 25 vierkante meter groot. Door meerdere zeshoeken te schakelen, kunnen grotere woningen worden gebouwd.

 

Elke zeshoek staat op 6 autobanden gevuld met gravel: een bovengrondse fundering die veel sterker is dan je zou denken. “Acht autobanden kunnen de Eiffeltoren dragen”, aldus Rijven, die ook in aardbevingsgebieden heeft gebouwd en ondergronds funderen vanuit dat oogpunt niet verstandig vindt. Op de vraag of zijn huizen kunnen dansen, antwoordt Rijven dat ze in elk geval kunnen stuiteren. “Er is wel eens een muur van een truck gevallen en toen zat er nog geen barst in de raaplaag.” Het lichte houtskelet houdt de druk vast en de muren wegen nog geen 100 kilo per vierkante meter.

Spaarbank van muren

Rijven geeft met enige regelmaat cursussen op het Ecodorpterrein in Bergen. “Het is mijn bedoeling om hier een spaarbank van muren te beginnen. Want veel mensen hebben geen tijd om achter elkaar een huis te bouwen, maar als je eenmaal een terrein hebt en een hypotheek, dan moet je door. Ik wil dat ze bij mij elke keer dat ze tijd hebben en wat geld een muur kunnen komen bouwen. Dan hoeven ze de grond pas te kopen als ze genoeg muren hebben. Dat scheelt een hoop geld.”

Reageer op dit artikel