nieuws

Bastiaan Jongerius: “ARC Award maakt je zichtbaar”

Architectuur

“De ARC Architectuur Award hielp me het verhaal achter de Cono Kaasmakerij zichtbaar te maken”, stelt Bastiaan Jongerius, winnaar van de ARC Award Architectuur 2014. Dit jaar is hij jurylid. We vroegen hoe het krap een jaar later met hem gaat en wat hij verwacht van de komende editie. “Ik hoop dat er een project tussenzit dat ver op de troepen vooruitloopt en enorm weet te verrassen”.

Bastiaan Jongerius: “ARC Award maakt je zichtbaar”

De ARC15 Architectuur Award zoekt ook dit jaar weer naar een project, gerealiseerd in het afgelopen jaar, dat duurzaamheid in de breedste zin van het woord weet te verenigen met een hoogwaardige architectuur. Vorig jaar wist de CONO Kaasmakerij de jury unaniem te overtuigen van haar kwaliteiten.

Elke editie blijkt dat de grenzen qua duurzaamheid nog lang niet bereikt zijn, qua prestatie, maar ook qua architectonische kwaliteit. We belden met Bastiaan Jongerius om zijn gedachten te horen over de komende editie van de ARC Awards, waar dit jaar ook een detail- en een innovatieprijs aan zijn toegevoegd.

Hoe is het je vergaan na het winnen van de ARC Award Architectuur?

De ARC Award bezorgde het project en ons buro vooral veel naamsbekendheid. Die belangstelling bleek een aanjager om het verhaal van het project van De Kaasmakerij goed uit te kunnen dragen. Het ontwerpend onderzoek, de zoektocht om de landschappelijke karakteristieken en de bestaande typologie van de stolpboerderij uit te nutten, leverde een vanzelfsprekend en verrassend gebouw op. Terwijl de opgave van te voren schier onmogelijk leek te zijn voor iedereen!

Het project is vooral duurzaam in de breedte, sociaal, economisch, technisch en qua  onderhoud. De ARC Award maakte dit zichtbaar. We zijn nog steeds aan het rondleiden en er wordt nu een boek gemaakt om de totstandkoming van De Kaasmakerij te analyseren en verder uit te diepen.

Wat verwacht je van deze editie van de ARC Awards?
Duurzaamheid blijft een containerbegrip, het zou mooi zijn als ook de komende editie van ARC15 het verdere debat over de definitie en de betekenis van duurzaamheid scherper krijgt. Hopelijk zijn er dit jaar weer projecten die dat inzicht kunnen verruimen. Persoonlijk hoop ik dat er ook inzendingen zijn op de schaal van een stuk van de stad of het landschap, dan is het belang groot en voor velen. En wellicht dat een project ver vooruitloopt en verrast.

Waar ga je tijdens het jureren op letten?
Welke betekenis ‘duurzaamheid’ heeft voor het project, met name de synergie met het ontwerp zelf. Dus niet als losstaand onderwerp, maar de wijze waarop het onlosmakelijk verbonden is met het ontwerp. Welke aspecten doen er echt toe en hoe hebben ze het ontwerp verrijkt?

Wat vind je van het feit dat er dit jaar ook een detail- en een innovatie-award zijn?
Beide onderwerpen zijn waanzinnig interessant. Er wordt naar mijn mening te weinig aandacht gegeven aan het belang van het detail voor het algehele project. De details maken of breken het ontwerp veelal en ze geven het project een dimensie. Innovatie is alom aanwezig, maar de bouwpraktijk is tamelijk behoudend. Terwijl het vooruitdenken in het verleden toch veel gebracht heeft. Het zou eigenlijk altijd een drijfveer moeten zijn, terugkijkend hebben de innovaties van toen gebracht waar we nu zijn. Dus goed dat een detail- en innovatie-award deze belangwekkende onderdelen van ons vak dan uitlichten.

Bastiaan Jongerius won in 2014 de ARC Award Architectuur. Ook kans maken op deze prijs? Stuur jouw project kun je inzenden voor onze prijs, zie voor meer informatie www.arc-awards.nl

Reageer op dit artikel