nieuws

Kraaijvanger ontwerpt school / wijkcentrum in Moskou

Architectuur

Kraaijvanger is de winnaar van de opdracht om een kleuter- en basisschool te ontwerpen voor het nieuwe Levoberezhny District in Moskou. De school fungeert tegelijkertijd als multifunctioneel centrum voor de buurt. Het voorstel voor een uitnodigend, ongebruikelijk en uitdagend gebouw voor de kinderen werd als beste gekozen door de opdrachtgever, Storm Properties.

Kraaijvanger ontwerpt school / wijkcentrum in Moskou

Het programma vroeg om een gebouw van vier lagen. Om een beter functionerende school te krijgen, koos Kraaijvanger om het programma in twee verdiepingen onder te brengen en een sportfaciliteit op het dak te plaatsen naast een schoolplein. Dit groene dak biedt de kinderen een plek om onderwijs over de natuur te krijgen en de omwonenden een mooi uitzicht. Op het dak worden verschillende duurzame maatregelen aangebracht, zoals zonnecellen en waterzuiverende planten.

Kraaijvanger bouwt school in Moskou

De kern van het gebouw is een open ruimte die alle delen van de school met elkaar verbindt. De brede gangen zijn multifunctioneel en kunnen als extra ruimte voor de klassen en de kantoorruimtes dienen. Vanuit de centrale hal zijn ook het kunstatelier, de mediatheek, muzieklokalen en het restaurant te bereiken.

Kraaijvanger bouwt school in Moskou
De twee transparante verdiepingen nodigen uit om binnen te komen en deel te nemen aan de activiteiten. De entrees zijn benadrukt door de gevel subtiel naar achteren te plaatsen. De ‘doos’ op het dak maakt nieuwsgierig naar wat er binnen plaatsvindt.

De school ondersteunt op vele manieren de ontwikkeling van de leerlingen en creëert voor hen door materiaalgebruik en duurzame oplossingen een gezonde en uitdagende plek om te leren.

Kraaijvanger bouwt school in Moskou

De verwachte oplevering voor de school / wijkcentrum is eind 2016. Voor het project werkt Kraaijvanger samen met een lokale partner, het ingenieursbureau Spectrum Group.

Reageer op dit artikel