nieuws

Bouwstart bibliotheek China van schmidt hammer lassen

Architectuur

Onlangs is in Ningbo, China de bouw officieel van start gegaan voor de nieuwe bibliotheek van 30.000 m2. Het ontwerp is van schmidt hammer lassen architect die hiermee de eerste bibliotheek van het bureau in China realiseert. Met de bouw is een bedrag van 29 miljoen dollar gemoeid.

Bouwstart bibliotheek China van schmidt hammer lassen

De Ningbo Stads Bibliotheek is gesticht in 1927 en heeft met een collectie van circa 1,7 miljoen boeken, dringend behoefte aan uitbreiding voor nog eens een miljoen boeken. Onder de collectie bevindt zich het grootste aantal historische en antieke boeken in de regio. De nieuwe bibliotheek gaat de gehele collectie, en de mogelijkheid voor een uitbreiding van nog eens 2 miljoen boeken, onder een dak brengen. 

Schmidt_Hammer_Lassen_Bibliotheek_China

De huidige bibliotheek verwerkt tussen de 3-4000 bezoekers per dag (vergelijkbaar met de Royal Library in Kopenhagen). Met het ontwerp van schmidt hammer lassen wordt gemikt op een bezoekersaantal van 7-8000 bezoekers per dag.  Met de groei stijgt ook het aantal werk/studie-plekken naar 3000.

De bibliotheek wordt georganiseerd rond een open ruime op de begane grond, opgezet als een markthal van 8000 m2. Hier zijn de meest populaire functies en collecties georganiseerd. De open ruimte sluit aan op een publiek plein en het ecologische park waarmee het interieur een directe verbinding maakt met buiten.

Schmidt Hammer Lassen_Bib_China
Een centraal atrium in het hart, met de vorm van een grote boekenkast, bevat studieplekken, leescabines, internetruimtes en mediaplekken. Deze 28 meter hoge ruimte maakt verbinding met de open Markthal op de begane grond. De centrale boekenkast brengt natuurlijk licht tot diep in het hart van de bibliotheek gedruende de dag. Na zonsondergang fungeert hij als een grote stadslantaarn.

Als locatie is gekozen voor het  hart van Ningbo New East Town, dat aan de rand ligt van het nieuwe ecologische moerasland dat na oplevering een nieuwe culturele ontmoetingsplaats wordt. 

 

Reageer op dit artikel