nieuws

Video van de Week – Stad van licht

Architectuur

De Hilversumse journalist Peter Veenendaal maakte een film over de oude Bijenkorf van Rotterdam van Willem Marinus Dudok. Het gebouw werd in 1930 geopend en was het grootste en modernste warenhuis van Europa. Een sprookjespaleis van glas en steen, vol luxe producten uit de hele wereld. In me 1940 werd het gebouw grotendeels verwoest door het Duitse bombardement.

Video van de Week – Stad van licht

Na pogingen het gebouw weer op te lappen werd midden jaren vijftig toch de keuze gemaakt een nieuwe Bijenkorf te bouwen, iets verderop aan de Coolsingel. Dudoks oude meesterwerk kwam hiermee in de vergetelheid. Een handjevol oude Rotterdammers en architectuurliefhebbers herinneren zich nog het oude warenhuis uit 1930.

Toen Peter Veenendaal via internet op de foto’s van Rotterdammer Jan Sluijter stuitte, die een unieke beeldcollectie over de oude Bijenkorf heeft verzameld, ontstond het idee van een documentaire om het vergeten meesterwerk van Dudok weer tot leven te wekken. Hij dook in de archieven en vond – 85 jaar na de opening – nog verrassend veel en onbekend filmmateriaal van het warenhuis.

Samen met de foto’s van Sluijter, de uitleg van Dudok-kenner Herman van Bergeijk en de persoonlijke ervaringen van de 97-jarige oud-medewerker Gerrit van Weelderen reconstrueerde Veenendaal het verhaal over de vergeten Bijenkorf van Dudok.
“Wat me het meeste plezier doet is dat het gebouw nu toch nog een soort nieuw leven krijgt, op tv en internet. Het is niet helemaal verloren gegaan,” aldus Veenendaal. “Rotterdam heeft een klein, verloren stukje van zijn prachtige geschiedenis terug. En Dudok ook.”

 

 

 

 

Reageer op dit artikel