nieuws

Rli: “Huishoudens zitten opgesloten in huidige woningmarkt”

Architectuur

De hervorming van de woningmarkt is niet af. De consument moet een stevigere rol krijgen bij de ontwikkeling van woningen. Voor een betere doorstroming is het bovendien onvermijdelijk om financiële prikkels rond de woningmarkt, zoals de hypotheekrenteaftrek en de huurtoeslag, te vervangen door een woontoeslag. Dat adviseert de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur, meldt Cobouw.

Rli: “Huishoudens zitten opgesloten in huidige woningmarkt”

De woningmarkt is mede dankzij het woonbeleid van het kabinet weliswaar verbeterd, maar zij blijft bestaan uit drie aparte woningmarkten waarin het moeilijk is om van de ene markt naar de andere te gaan. “Huishoudens zitten opgesloten”, aldus de Raad in een advies dat gisteren is overhandigd aan minister Blok. De ‘schotten’ tussen de sociale huurmarkt, de vrije huur en de koopsector zijn mede een gevolg van overheidsbeleid. Aanpassing is “onvermijdelijk”. 

Voorzitter van de Rli, Henry Meijdam, vindt dat de regering nog een aantal stappen moet zetten. Zo zou de overheid anno 2015 niet meer moeten bepalen wat goed is voor de burgers: huren of kopen en zou ze belastingen en toeslagen (prikkels) moeten afbouwen. De woningmarkt zou per regio moeten worden bestuurd en ook veel flexibeler. 

Right to challenge

De Raad wil tevens ruimte maken voor “omgekeerde planprocedures”, waarbij niet automatisch grond tot woongebied wordt bestemd en een ontwikkelaar wordt gezocht, maar waarin combinaties van burgers, corporaties en beleggers kunnen intekenen op het oplossen van maatschappelijke opgaven, inclusief woningbouw. Daarna kan de zoektocht naar een locatie beginnen. Deze ‘right to challenge’ moet nieuwe aanbieders kansen geven. 

Lees het hele artikel bij Cobouw

Reageer op dit artikel