nieuws

Healing office laat kantoorwerkers lopen

Architectuur

Het Nieuwe Werken leidt tot burnouts. Je moet zorgen voor een kantooromgeving die de ‘ideale mix’ stimuleert van bewegen, rust en goede voeding. Daartoe ontwikkelde interieurarchitectuurbureau D/DOCK het Healing Office-concept. Een bekende toepassing is die in Google Amsterdam. Eind juli wordt ook het healing interieur van OVG opgeleverd voor hun nieuwe kantoor in The Edge.

Healing office laat kantoorwerkers lopen

Door Harald Roelofs en Maartje Henket

“Het Nieuwe werken (HNW) kan wel efficiënt zijn als het gaat om kantoorruimte, het zorgt niet voor gezonde, gelukkige en veel producerende medewerkers.” Dat betoogt Coen van Dijck, managing director van D/Dock design development. “HNW wordt vaak gebruikt als ‘kapstok’ om te bezuinigen. Er kleven dan allerlei inhoudelijke bezwaren aan, zoals krappere werkplekken, identiteitsverlies van medewerkers, het verlies van een eigen herkenbare plek, het dagelijks moeten zoeken naar een werkplek en collega’s, minder goede akoestiek door grotere werkruimten, een onrustige werkomgeving waardoor geconcentreerd werken vaak als lastig wordt ervaren.”

 

22% productiever

Daarom besloot Van Dijck tot de introductie van het Healing Office (het helende kantoor) dat volgens hem zorgt voor een productiviteitsstijging van ruim 22 procent. “Je kunt twintig procent bezuinigen door mensen te ontslaan, maar je kunt ook investeren in een ideale werkomgeving voor 22 procent meer productiviteit.”

Maar hoe ziet zo’n healing office er uit? “Een werkomgeving waarbij de focus ligt op de gemoedstoestand en gezondheid van het individu. Uit onderzoek blijkt dat geluksgevoel wordt gestimuleerd door drie factoren: autonomie, competentie en verwantschap. Door het ontwerpen van een hybride omgeving die deze factoren stimuleert, ontstaat een community in een veilige omgeving die ideaal is om in te werken. Activiteiten als sporten en gezond eten worden in zo’n community bevorderd door gezonde snacks, een prettig ogend restaurant en eventueel een sport- en voedingscoach. Verder is rust cruciaal voor functioneren van medewerkers, dus faciliteer dat. Met een meditatieruimte, een masseur of een stapelbed om in te powernappen. Werkplekken met deskbikes helpen om de medewerkers in beweging te houden. En misschien moet je sommige functies zelfs op een onlogische plek plaatsen, zodat mensen meer bewegen.”

 

“Een open, uitnodigend trappenhuis stimuleert traplopen”, vult partner Wouter Fris van het bedrijf aan. “Door pantry’s naast de trap te situeren, stimuleer je ontmoetingen in dit gebied. Een grote bak daglicht helpt een dynamische sfeer te creëren. De liften kun je ietwat verschuilen en de toiletten en printers concentreren. Verder is het belangrijk om te zorgen voor afwisseling. Niet alle ruimtes hoeven een aangename zit-temperatuur te hebben en voldoende licht om bij te lezen Zeker als je creativiteit wilt stimuleren – wat iedereen tegenwoordig wil – is afwisseling cruciaal. In klimaat, maar ook in inrichting. Een onaffe, industriële ruimte nodigt namelijk echt meer uit om out-of-the-box te denken dan een keurig afgewerkt systeemplafond.”

Google Amsterdam

Bedrijven als Sonos, Bosch, Siemens en Google passen het principe al toe. Voor het interieur van Google Amsterdam werd uitgegaan van het Healing Office concept. Van Dijck: “Bij Google werd de werkomgeving benaderd als interactief landschap. In het midden van de werkvloeren zijn alle publieke functies samengebracht. Hier bevinden zich de concentratieruimten, vergaderontmoetingsruimten, printers en de pantry. Rondom bevinden zich de persoonlijke werkplekken, ingedeeld per afdeling. Door deze indeling ontstaat een 360 graden uitzicht over Amsterdam waar alle werknemers van kunnen genieten, management of niet.

 

“In het landschap zijn diverse typologieën toegepast om door de dag heen te voldoen aan de behoeftes van de werknemers. Ze kunnen zich terugtrekken in een concentratieruimte of in een meetingroom. Om te blijven stimuleren en prikkelen zijn alle ruimtes voorzien van een aansprekend interieur. De loungespots die door het hele kantoor te vinden zijn, zijn informele werkplekken waar werknemers net als thuis met de laptop op schoot in kleermakerszit kunnen werken. In tegenstelling tot het clean desk policy van Het Nieuwe Werken, hebben alle Googlers een eigen bureau. Foto’s en persoonlijke voorwerpen sieren de werkplekken en men mag zelf meubilair mee te nemen vanuit huis. Sterker nog: ten tijde van de inrichting heeft elke medewerker 50 euro gekregen, met de opdracht een meubelstuk in zijn smaak aan te schaffen op E-Bay. Zo creëer je een werkomgeving die voelt als thuis; een vertrouwde omgeving waar prettig gewerkt wordt.”

Meten

D/Dock meet de resultaten door de situatie voor de verhuizing of verbouwing te vergelijken met die erna en met die een jaar later. Medewerkers worden gevraagd naar hun ervaringen en de voor de hand liggende specs worden gemeten. Maar er kan meer: sommige bedrijven vragen hun medewerkers om bandjes te dragen die alles monitoren, van waak-slaapritme en voedingspatroon tot bloeddruk en hartslag. Zo kun je vaststellen hoeveel stappen medewerkers dagelijks lopen en een wens formuleren, bijvoorbeeld een kantoorindeling die een verdubbeling bewerkstelligt.

Werknemers doen hier vrijwillig aan mee. De vraag is echter hoe lang nog. Want op het moment dat je werkgever alles over je fysiek weet, kan hij daar ook targets aan koppelen. ‘Gezonder eten, of je krijgt geen opslag!’ Sommige Amerikaanse bedrijven zijn deze weg al aan het bewandelen.

Reageer op dit artikel