nieuws

Empire State Building en Colosseum van hout

Architectuur

De Finse leverancier van houtproducten Metsä Wood werkt aan een interessant oeuvre: om te bewijzen dat hout ook een heel geschikt bouwmateriaal is voor grote constructies, laat het architecten en constructeurs allerlei beroemde bestaande gebouwen herontwerpen in dit materiaal.

Empire State Building en Colosseum van hout

De eerste twee telgen in deze familie zijn het Colosseum in Rome en het Empire State Building in New York. Bij het ontwerpen wordt serieus gekeken hoe het gebouw het best kan worden benaderd in hout. De nieuwe ontwerpen zijn dus geen kopieën van wat er al staat, maar ontwerponderzoeken naar grote houtconstructies.

  

De Canadese architect Michael Green is verantwoordelijk voor het herontwerp van staalicoon Empire State Building. Greens, die veel ervaring heeft met het ontwerp van houten gebouwen, riep voor de constructie de hulp in van de houtspecialisten van Equilibrium Consulting. Ook Metsä Woods materiaal- en constructie-experts namen deel in het team.

  

Het team ontwierp een toren met het gelamineerde houtproduct Kerto LVL als belangrijkste constructiemateriaal, van vloer tot kolom. Doordat de fineren in dit plaatmateriaal 10% zijn verdicht, kunnen er relatief hoge sterkten en stijfheden aan het product worden ontleend. Bovendien is de fabricage een continu proces dat lengtes tot 24 meter mogelijk maakt in plaats van de 2,44 meter of 3,05 meter die gangbaar zijn in de industrie.

 

  

De exercitie is natuurlijk bedoeld om te laten zien wat er mogelijk is in hout. ‘Moderne’ houtproducten zijn niet alleen veel sterker dan mensen verwachten, hout is ook lang niet zo brandbaar als men denkt. Blootgesteld aan vlammen onbrandt het bij temperaturen vanaf 270 graden Celsius. Spontane ontbranding doet zich pas voor bij temperaturen boven 400 graden Celsius. Bovendien vormt zich bij brand al snel een koollaag die het materiaal afschermt.

 

Reageer op dit artikel