nieuws

CorTen Brug voor BUGA te Havelberg

Architectuur

De Duitse Hanzestad Havelberg is deze zomer gastheer van de Bundes gartenschau 2015 (BUGA). Speciaal voor deze gelegenheid kreeg de stad een 40 meter lange, Streetlife Crossline brug geplaatst over de Flethe dalweg.

CorTen Brug voor BUGA te Havelberg
SONY DSC

De BUGA 2015 spreidt zich uit over vijf steden, allen liggende aan rivier de Havel. De meer dan 1000 jaar oude Hanze- en Domstad Havelberg is ontstaan op een eilandje in de Havel, hetgeen typerend is voor het landschap in de regio. De indrukwekkende St. Marien Dom met kloostertuin en de BUGA showtuinen zijn van elkaar gescheiden door het Flethedal.

De aanleg van een brug maakt een rondgang langs de beide showlocaties mogelijk. De brug is tot stand gekomen door een intensieve -samenwerking tussen Streetlife en de organisatie van de BUGA 2015, waarin de plannen voor een tijdelijke verbinding een permanent karakter hebben gekregen.

Streetlife CorTen Crossline Brug 

Harmonie

De opgave was een brug te vinden in harmonie met het beschermde stadsgezicht met een open karakter en een grote overspanning. De CorTen Crossline brug uit de Streetlife Collectie Bruggen Dekken voldeed aan de wensen van de BUGA. Het design team van Streetlife heeft deze brug op maat geëngineerd met een buitengewone overspanning van 40 meter. De materialisatie van de brug is een combinatie van sustainable materialen zoals FSC© hardhout, Streetdeck®40, RVS en CorTen staal. Het ontwerp combineert robuuste kaders met een transparante invulling van RVS spijlen geplaatst in wildverband, hetgeen resulteert in een brug die spannend alsmede tijdloos is.

Streetlife CorTen Crossline Brug 

Zwevend effect

De schuin geplaatste ranke pijlers geven de brug een zwevend effect, en benadrukken de natuurlijke hoogteverschillen in het rivierlandschap van de Havelregio. De warme tonen in het hardhout en CorTen staal zorgen voor de uitstraling en natuurlijke kleur waar Havelberg naar zocht in deze historische setting.

De BUGA in de Havelregio is nog tot het najaar te bezoeken. In combinatie met nabijgelegen wereldstad Berlijn een perfecte studiereis voor menig landschapsarchitect.

Reageer op dit artikel