nieuws

World Expo Milano 2015 is geopend

Architectuur

Afgelopen vrijdag vond in Milaan de officiële opening van de World Expo plaats. Met het thema ‘Feeding the Planet, Energy for Life’ staat de wereldtentoonstelling de komende zes maanden in het teken van voedsel. Veel architectuurliefhebbers komen daarnaast af op de paviljoens van de 145 deelnemende landen.

World Expo Milano 2015 is geopend

De verwachte 20 miljoen bezoekers betreden de World Expo 2015 via het Pavilion Zero. Dit paviljoen is ontworpen door de Milaanse architect Michele de Lucchi en geeft een algemene introductie over de World Expo. Tevens toont curator Davide Rampello hier hoe mensen de natuur hebben getransformeerd in een gecultiveerd landschap dat hen voorziet van voedsel.

Romeinse invloeden

Vanaf Pavilion Zero loopt een hoofdas, de Decumano, met een lengte van 1,5 kilometer in oostelijke richting over het hele expositieterrein. Halverwege ontmoet de Decumano een noord-zuidelijk gerichte as van 350 meter, de Cardo. Op dit kruispunt ontstaat het centraal gelegen Piazza Italia, waar op symbolische wijze Italië de rest van de wereld ontmoet.

Het stedenbouwkundige plan voor het terrein komt van Stefano Boeri, Ricky Burdett en Jacques Herzog. Zij baseerden zich hiervoor op de typische structuur van de oude Romeinse steden, waarbij twee kruisende hoofdassen veel voorkwamen. Een ander voorbeeld van de Romeinse invloeden op de Expo is het openluchttheater, waar in totaal 11.000 mensen naar concerten, optredens en officiële ceremonies kunnen kijken.

  

Binnen het masterplan van Boeri, Burdett en Herzog hebben de 145 deelnemende landen elk de vrijheid gekregen een eigen paviljoen te bouwen. Dit levert een grote verscheidenheid aan paviljoens op, waarvan we hier een selectie van vijf interessante paviljoens op een rij zetten.

Verenigd Koninkrijk

Wolfgang Buttress liet zich voor het ontwerp van het Britse paviljoen ‘Hive’ inspireren door het bijzondere werk dat bijen samen leveren. Een route langs wilde bloemen leidt de bezoekers naar een gouden bol in het centrum van het paviljoen. Deze is volledig gemaakt van staal en heeft de structuur van een grote honinggraat. Dankzij de trillende beweging en het gezoem, ontstaat het gevoel omgeven te worden door een echte bijenkolonie.

   China

Studio Link-Arc bedacht voor het Chinese paviljoen een concept van een wolk die zweeft over een land van hoop. Zij beelden dit uit met een golvend dak dat verwijst naar de traditionele bouwmethoden uit het land, maar tegelijkertijd aansluit bij de constructiemogelijkheden van de huidige tijd. Onder dit dak bevindt zich een veld van gewassen, dat samengaat met een interactieve lichtinstallatie van elektronische halmen.

   Koeweit

Het paviljoen van Koeweit geeft de bezoekers een kijk in de rijkdommen van Koeweit. Italo Rota bedacht een concept dat de bezoekers over een lange promenade, die verwijst naar de grote woestijn in het land, het paviljoen betreden. Met rondom doorlopende projecties worden hier de landschappen van het Arabische land nagebootst. In de grote centrale ruimte krijgen bezoekers tegelijkertijd de mogelijkheid om te ontspannen en de delicatessen van Koeweit te proberen.

   Mexico

Het Mexicaanse paviljoen is gebaseerd op het typische voedsel waar het land om bekend staat: mais. Architect Francisco López Guerra Almada ontwierp samen met Jorge Vallejo en bioloog Juan Guzzy een grote structuur die gebaseerd is op de vorm van een maïskolf. Dit levert een imposant paviljoen op dat tot de verbeelding spreekt, direct gelegen aan het Piazzo Italia.

   Italië

Het Italiaanse paviljoen is naar voren gekomen uit een internationale ontwerpwedstrijd. Het team van Nemesis Partners Srl, Proger SpA, BMS Progetti Srl and Ing. De Santoli won uiteindelijk deze competitie met een paviljoen dat verwijst naar transparantie, energie, water, natuur en technologie. Het paviljoen doet denken aan een stedelijk woud, dat een centraal gelegen open plek omringt. Na de World Expo zal het Italiaanse paviljoen een functie krijgen als centrum van technologische interventies voor de stad Milaan.

  

De World Expo 2015 is nog tot en met 31 oktober 2015 te bezoeken in Milaan.

Bron: World Expo Milano 

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel