nieuws

Uitslag Himalaya Schuilhuttenprijsvraag

Architectuur

Meer dan actueel is de prijsvraag die is uitgeschreven door HMMD Architecture Competitions voor het ontwerp van een schuilhut op de Himalaya. Na de recente aardbeving in het gebied in Nepal lijkt de behoefte aan schuilplaatsen alleen nog maar groter. Inmiddels is de uitslag bekend. Winnaar is ‘Penthouse on Top of the World’ van Davide Prioli, Dennj Avanzi en Andrea Mancini.

Uitslag Himalaya Schuilhuttenprijsvraag

De winnende inzending is flexibel en kan in verschillende variaties worden opgebouwd op verschillende hoogtes en in breedtes en voor het aantal gebruikers. Door het gebruik van modules kunnen verschillende ‘woon’types worden aangebouwd, zoals een slaapkamer, een keuken. Een centrale ontmoetingsplaats voor verschillende groepen maakt de inzending uniek ten opzichte van de andere voorstellen. De aanbouwen kunnen worden opgezet zoals hotelkamers waardoor meerdere groepen wandelaars en klimmers gebruik kunnen maken van de schuilhut.

 Himalaya Mountain Hut Competitie_Winnaar

In het winnende ontwerp kunnen meerdere groepen onderdak vinden

Tweede prijs

De runner up in de competitie is het ontwerp ‘Shelter Bag’ van Dorota Szlachcic, Mariusz Szlachcic, Julia Kisielewska en Wojciech Klapcia. Zoals de naam al doet vermoeden is het ontwerp gebaseerd op de benodigheden van de bergbeklimmer, de tent en een slaapzak. De ‘hut’ combineert beide typologieen, de lichte carbonpalen die een thermisch isolerende schil (zoals in een slaapzak) dragen. De buitenste laag, die zorgt voor ventilatie, is versierd met de in de Tibetaanse cultuur bekende ‘prayerflag’. De jury was onder de indruk van de slimme eenvoud van het ontwerp. De tent is hoog en lang waar de mensen moeten staan en breed waar mensen moeten slapen.

 Tweede prijs Mountain Hut competition

De tweede prijs combineert de benodigdheden van de wandelaar/bergbeklimmer, een tent en een slaapzak.

Derde prijs

Agata Dziemiańczyk, Jędrzej Pawlaczyk en Mirosław Wojcieszak sleepten de derde prijs in de wacht met hun ideale Himalayan Mountain Hut. De opvallende comibinatie van EFTE-luchtkussens en schanskorven maakten dat het project is onderscheiden met de derde prijs. Dankzij de luchtkussens kan de schuilhut naar behoefte worden vergroot of verkleind afhankelijk van het seizoen waarmee het energieverbruik dat beperkt aanwezig is op de locatie ook naar behoefte kan worden aangepast. 

Derde prijs Mountainhut competition

De derde prijs ging naar Agata Dziemiańczyk, Jędrzej Pawlaczyk en Mirosław Wojcieszak

Naast de drie winnaars zijn een aantal eervolle vermeldingen uitgereikt. Kijk voor een overzicht hiervoor op de website van HMMD Architecture Competitions

 

Reageer op dit artikel