nieuws

Rijnboutt ontwerpt warenhuizen aan het Rokin

Architectuur

Midden in het historische centrum van Amsterdam verijzen komend jaar twee grote winkelpanden. Rijnboutt is verantwoordelijk voor de ontwerpen van beide gebouwen, die refereren naar de tweede Gouden Eeuw in de hoofdstad. Dit levert een aansluiting van de nieuwe panden met de rest van de bebouwing aan het Rokin op.

Rijnboutt ontwerpt warenhuizen aan het Rokin

Direct achter de Dam, op de locatie van het voormalige hoofdkantoor van Fortis, ligt nu een grote bouwput. In 2014 werd hier in opdracht van Ivy Goup begonnen met de sloop- en bouwwerkzaamheden van het Fortisgebouw. Op dit moment is het terrein zo goed als gereed, zodat gestart kan worden met de bouw van twee grote warenhuizen.

Grootschalige panden

De warenhuizen van 6.000 en 7.000 vierkante meter zullen respectievelijk de flagshipstore van Marks & Spencer en een nieuw boutique-warenhuisconcept van Haussmann gaan huisvesten. Het ontwerp voor de nieuwe panden is afkomstig van de architecten van Rijnboutt. Zij grijpen daarvoor terug naar de architectuur van eind negentiende en begin twintigste eeuw.

In deze tijd waren de cityvorming, schaalvergroting en democratisering in opkomst. Dit resulteerde in de bouw van grote kantoren en winkelmagazijnen als de Maison de Bonneterie aan het Rokin en de Industria bij de Dam. Het ontwerp van de nieuwe panden sluit aan bij de kenmerkende warenhuisarchitectuur uit deze tijd.

   Klassieke architectuurmiddelen

De architecten geven de nieuwe winkels een transparant en uitnodigend uiterlijk, zodat het gebied verlevendigd wordt. Hiervoor maken zij de gevel aan het Rokin open en groots, terwijl de gevel aan de Nes kleinschaliger en geslotener wordt gehouden. Op deze manier sluit de nieuwbouw aan bij de omliggende panden. Door gebruik te maken van traditionele en duurzame materialen als baksteen, natuursteen, leien, staal, zink en glas wordt dit versterkt.

Rokin 55, het pand van Hausmann, krijgt een spectaculaire gevel met gebogen glazen erkers en hoge tourniquets bij de entree. De bovenste verdieping krijgt een ronde kap met grote ruitvormige ramen. Hier is de brasserie van het warenhuis gesitueerd, vanwaar de bezoekers uitkijken over de daken van het Amsterdamse centrum.

  

De nieuwe warenhuizen gaan onderdeel uitmaken van het Rokin District, een kwartier dat een mix van retail, horeca en woningen toevoegt aan de binnenstad. Hiervoor wordt de openbare ruimte van het Rokin aangepakt en met allure ingericht. Onderdeel hiervan is het project De Rode Loper van de gemeente Amsterdam.

Via een webcam kan iedereen de vorderingen van de bouw van de warenhuizen volgen.

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel