nieuws

Innovatieve watervilla’s drijven in Delftse Harnaschpolder

Architectuur

Bouwen op water wordt steeds meer gezien als een oplossing voor het veranderende klimaat. Olaf Janssen en Remco Verbeek ontwikkelden samen een drijvende fundatiebak van composiet voor waterwoningen. De eerste twee woningen die volgens dit concept zijn ontwikkeld drijven in Delft op het water.

Innovatieve watervilla’s drijven in Delftse Harnaschpolder

Het opvangen van overtollig regenwater speelt een belangrijke rol in Nederlandse bouwprojecten. Ontwikkelaars krijgen vaak de opdracht om waterbuffers aan te leggen, wat ten koste gaat van de bouwgrond. In de nieuwbouwwijk Harnaschpolder in Delft is hier op een slimme manier op ingespeeld door zes kavels voor woningen op het water vrij te geven.

Lichte drijfbak

Twee van deze waterwoningen, naar een ontwerp van Zeinstra Veerbeek Architecten, kennen een uniek drijfsysteem dat is ontwikkeld in samenwerking met adviesbureau Balance d’eau. Voor de bak onder de woning wordt gebruik gemaakt van hightech composiet dat voornamelijk bekend is uit de vliegtuigbouw en luxe jachtbouw. Dit zorgt voor een zeer laag gewicht van de drijfbak.

Het lage gewicht maakt het mogelijk om de woningen op de wal te bouwen, wat een stuk sneller en nauwkeuriger gaat dan op het water. Vervolgens zijn de woningen in hun geheel met een kraan te water gelaten. Een drijvende steiger verbindt de woningen met het land.

   Stabiele watervilla

Om de woning genoeg diepte te geven, moest de constructie zelfs verzwaard worden. Door op de bodem van de bak een betonvloer met een dikte van ongeveer 20 centimeter te storten, komt de villa dieper in het water te liggen. Tegelijkertijd verlaagt dit het zwaartepunt van de woning, waardoor meer stabiliteit ontstaat.

Daarnaast is de stabiliteit van de woning ook een belangrijk aandachtspunt in het ontwerpproces. Doordat in de computer een heel model van de woning kan worden gemaakt, is het mogelijk om de watervilla heel precies uit te balanceren. Dit zorgt ervoor dat de woning goed recht in het water komt te liggen.

Aanstaande zaterdag vertelt Olaf Janssen in Grenzeloos Wonen over zijn eigen watervilla. De uitzending is vanaf 15.25 te zien op RTL4.

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel