nieuws

Grootste strogebouw van Nederland geopend

Architectuur

Het grootste strogebouw van Nederland is onlangs geopend in Lent. Met zijn bruto vloeroppervlak van 2269 vierkante meter biedt het woongebouw plaats aan 24 woningen voor alleenstaanden, stellen, gezinnen en woongroepen alsmede aan enkele gemeenschappelijke ruimtes. Een tweede, iets kleiner gebouw herbergt werkplekken en ruimte voor educatieve en buurtactiviteiten.

Grootste strogebouw van Nederland geopend

Het woongebouw huisvest vijftig mensen, volwassenen en kinderen. Uniek is dat het gaat om sociale woningbouw, waarbij de bewoners zelf de initiatiefnemers waren. Bewonersgroep Iewan ging een partnerschap aan met woningcorporatie Talis, bouwbedrijf Vastbouw, de Woningbouwvereniging Gelderland (WBVG) en ORIO architecten, en vond ondersteuning bij de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland. De toekomstige huurders waren actief betrokken bij elke fase van de totstandkoming van de strowijk, waaronder de bouw. Bijgestaan door ruim 200 vrijwilligers vulden zij de houtskeletten van de twee gebouwen op met strobalen en werkten deze af met leem.

 

Ecologische bouwmaterialen en toepassingen

Iewan koos voor milieuvriendelijke bouwmaterialen als leem en stro, maar ook voor verscheidene toepassingen die hergebruik en energiebesparing stimuleren. Zo wordt afvalwater gezuiverd met behulp van een rietfilter in de tuin, draaien de wasmachines op regenwater en wordt met zonnepanelen zelf energie opgewekt.

 

Eerder publiceerden wij al dit artikel over strobouw in Lent.

Reageer op dit artikel