nieuws

Fondazione Prada van OMA geopend

Architectuur

In Milaan is afgelopen weekend de Fondazione Prada van OMA geopend. Zeven jaar lang werkte het bureau aan de transformatie van een jeneverstokerij naar een cultureel instituut. De renovatie van zeven oude gebouwen en de toevoeging van drie nieuwe gebouwen, heeft geresulteerd in een ensemble waarin oud en nieuw samengaan.

Fondazione Prada van OMA geopend

In 1993 zetten Miuccia Prada and Patrizio Bertelli de Fondazione Prada op. De afgelopen twee decennia presenteerde het culturele instituut 24 exposities in Milaan en verscheidene exposities en projecten in andere steden. Afgelopen weekend opende de Fondazione in Largo Isarco, ten zuiden van het centrum van Milaan, een eigen campus van 19.000 vierkante meter, die permanent ruimte biedt aan culturele projecten.


Foto door Bas Princen, Dank aan de Fondazione Prada 

Oude jeneverstokerij

Het nieuwe onderkomen van de Fondazione is ontworpen door een team van OMA, onder leiding van Koolhaas, Chris van Duijn and Federico Pompignoli. De afgelopen zeven jaar werkten zij aan de transformatie van een voormalig industrieel complex naar de nieuwe Fondazione.

De oude jeneverstokerij uit 1910 kende een diversiteit aan ruimtelijke omgevingen, verdeeld over zeven gebouwen. Hier zijn, rondom een grote binnentuin, drie nieuwe structuren aan toegevoegd. Deze huisvesten een galerie voor tijdelijke exposities, een cinema voor multimedia presentaties en een toren van tien verdiepingen voor een permanente expositie.


Foto door Bas Princen, Dank aan de Fondazione Prada  

Ensemble van fragmenten

De nieuwe Fondazione bestaat uit een contrastrijke omgeving van “nieuw, oud, horizontaal, verticaal, breed, smal, wit, zwart, open en gesloten”, aldus Rem Koolhaas. “Door zo veel verschillende ruimtelijke variabelen te introduceren, zal de complexiteit van de architectuur een onstabiele, open programmering bevorderen, waar kunst en architectuur profiteren van elkaars uitdagingen.” Dit levert vernieuwende mogelijkheden op voor het delen van kunst met het publiek.

Naar aanleiding van de opening van het nieuwe complex in Milaan, organiseert de Fondazione Prada verschillende presentaties. Speciaal voor het industriële gebouw hebben Robert Gober en Thomas Demand permanente installaties ontworpen, die de interactie opzoeken met de nieuwe ruimtes. Acteur en filmmaker Roman Polanski gaat op zoek naar zijn inspiratiebronnen en dit vertalen in een documentaire en een serie filmvertoningen. Daarnaast heeft OMA twee exposities, één in Milaan en één in Venetië, ontworpen die tot het einde van deze zomer te zien zijn.


Foto door Bas Princen, Dank aan de Fondazione Prada 


Foto door Bas Princen, Dank aan de Fondazione Prada 


Foto door Bas Princen, Dank aan de Fondazione Prada 

Foto door Charlie Koolhaas, Dank aan OMA  

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel