nieuws

Expositie Dutch design in San Francisco

Architectuur

Twintig Nederlandse ontwerpers tonen de komende vier maanden hun werk in het Museum of Craft and Design in San Francisco. In de expositie ‘Hands Off: New Dutch Design at the Confluence of Technology & Craft’ presenteren zij design, kunst en ambacht in combinatie met moderne technologieën. Later dit jaar zal de tentoonstelling in een uitgebreide vorm te zien zijn tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.

Expositie Dutch design in San Francisco

De expositie ‘Hands Off’ in het Museum of Craft and Design is samengesteld door gastcurator Zahid Sardar. De designjournalist en schrijver focust zich op de unieke manier waarop Nederlandse ontwerpers traditionele ambachten verweven met moderne technieken. Op deze manier kunnen zij op afstand werken, oftewel hands off, om objecten, omgevingen en ervaringen te creëren.

Ambacht en technologie

De tentoonstelling geeft een overzicht van de werken van twintig Nederlandse ontwerpers uit onder andere Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en Maastricht. Zij zijn geselecteerd op de manier waarop zij in hun werk gebruik maken van innovatieve methoden en de traditionele opvattingen opnieuw interpreteren. Met hun experimentele werken beïnvloeden zij niet alleen de wereld van kunst, ambacht en design, maar ook die van architectuur, e-culture en mode.

Zahid Sardar stelde de tentoonstelling samen aan de hand van vier thema’s: TechnoCraft, BioCraft, NaturoPaths en Hands Off. De werken van de kunstenaars zijn allemaal in één van deze thema’s onder te verdelen. Op deze manier ontstaat een helder beeld van de ontwikkeling die de Nederlandse vormgeving in de afgelopen decennia heeft ondergaan.


Anouk Wipprecht exposeert tijdens ‘Hands Off’ met haar Spider Dress, die zij ontwikkelde in samenwerking met Autodesk. De 3D geprinte jurk bestaat uit sensoren met interactieve software, die reageren op de omgeving van de drager.


Massoud Hassani ontwikkelde een low-tech landmijnendetector, die door de wind wordt aangedreven. De detector bestaat uit een groot aantal ‘benen’, waarvan er één of twee loslaten als een mijn wordt gedetecteerd.


De Mycelium stoel van Eric Klarenbeek is 3Dgeprint van levende schimmels. Met dit nieuwe materiaal kunnen in de toekomst allerlei verschillende producten gemaakt worden.

Alle exposanten van de tentoonstelling ‘Hands Off’ zijn:
Dirk Vander Kooij
Borre Akkersdijk
Aoife Wullur
Oscar Tomico
Jólan Van der Wiel
Studio Drift – Lonneke Gordijn en Ralph Nauta
Dennis Parren
Anouk Wipprecht
Ted Noten
Martijn Koomen
Tiddo Bakker
DUS Architects
Eric Klarenbeek
Massoud Hassani
Raw Color
Random Studio — Mike Pelletier en Daan Lucas
Daniel de Bruin
Grietje Schepers
Marcel Wanders

De expositie ‘Hands Off: New Dutch Design at the Confluence of Technology Craft’ is tot en met 13 september te zien in het Museum of Craft and Design in San Francisco. Van 17 tot en met 25 oktober is de tentoonstelling in Nederland te zien tijdens de veertiende editie van de Dutch Design Week in Eindhoven.

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel