nieuws

Chambre de Métiers et de l’Artisanat (CMA) in Lille eindelijk gebouwd

Architectuur

Voor Chambre de Métiers et de l’Artisanat (CMA) in Lille is acht jaar na het uitschrijven van een prijsvraag de eerste steen gelegd. Kaan Architecten maakten in samenwerking met Pranlas-Descours Architect & Ass. het winnende ontwerp in 2007.

Chambre de Métiers et de l’Artisanat (CMA) in Lille eindelijk gebouwd

Chambre de Métiers et de l’Artisanat is gelegen aan de rand van de oude versterkingen van de stad Lille, gelegen in de nabijheid van de verkeersader die de stad en de voorstedelijke gebieden met elkaar verbindt. Het ontwerp, door KAAN Architecten ontwikkeld in samenwerking met Pranlas Descours  Architect & Associates (Parijs), is gebaseerd op de geschiedenis en de geografie van de plek en integreert duurzaamheid, landschap, architectuur en interieur.

 CMA Lille door Kaan architecten en Pranlas-Descours 

De monolithische uitstraling van het gebouw is het resultaat van het benadrukken van de horizontaliteit en de benadering van de plek op twee niveaus: het landschap en de omliggende wijk.

 CMA Lille door Kaan architecten en Pranlas-Descours 

Het multifunctionele gebouw heeft drie verdiepingen met een gevarieerd programma: een publieke begane grond, een eerste verdieping met onderwijs programma en een tweede verdieping met kantoren, gelegen rondom het auditorium in het hart van het gebouw. De verschillende gebieden worden van elkaar gescheiden door middel van twee onafhankelijke ingangen, een onderscheid in programma onderdelen en een helder circulatie systeem. Dit resulteert in een solide en tegelijkertijd gecompartimenteerd gebouw.

Het auditorium kan op verschillende manieren gebruikt worden, evenals de statige lobby. Moderne en robuuste materialen worden gebruikt, terwijl de ruimtes met aandacht voor de menselijke maat zijn ontworpen. Dankzij eenvoudige en natuurlijke routes en de toepassing van transparantie en groene patio’s worden bezoekers op heldere en overzichtelijke wijze door het gebouw geleidt.

 CMA Lille door Kaan architecten en Pranlas-Descours

Projectgegevens:

Chambre de Métiers et de l’Artisanat, Rue Abélard, Rue du Fouborg d’Arras,Lille, Frankrijk
Opdrachtgever: Chambre deMétiers et de L’Artisanat du Nord-Pas-de-Calais
Programma: kantoren, auditorium, lobby, etentoonstellingsruimtes, laboratoria, onderwijsruimtes, bibliotheek, restaurant en parkeergarage
Ontwerp:KAAN Architecten, ism PRANLAS-DESCOURS Architect Associates (Parijs, Frankrijk)
Project team: KAAN Architecten:Christophe Banderier, Sebastian van Damme, Paolo Faleschini, Raluca Firicel, Michael Geensen, Renata Gilio, Kees Kaan, Maud Minault, Hannes Ochmann, Vincent Panhuysen, Ismael Planelles, Ana Rivero, Dikkie Scipio
Project team: PDAA:Jean-Pierre Pranlas-Descours, Gustav Ducloz, Maryléne Gallon, Brieuc Le Coz, Anne Roullet
Landschap: TN+Paysagistes (Parijs, Frankrijk)
Ontwerp:2007 (
Oplevering: 2017
Oppervlakte: 17.300 m2

 

Reageer op dit artikel