nieuws

Brug als een park geopend in Den Bosch

Architectuur

De Paleisbrug in Den Bosch is geopend. De 250 meter lange en 10 meter brede spoorwegovergang verbindt het historische centrum van de stad met het nieuwe Paleiskwartier. Mels Crouwel wilde een brug waar mensen met plezier overheen lopen. Het is een verblijfsgebied geworden voor voetgangers, fietsers en rolstoelers.

Brug als een park geopend in Den Bosch

Het gebied ten westen van het spoor en het centrum van Den Bosch is herontwikkeld tot het Paleiskwartier, een wijk met onder andere woningen, een ziekenhuis en kantoren. Het gebied wordt vanuit het centrum voornamelijk ontsloten door het treinstation en de verkeerstunnel ten noorden van het station. De Paleisbrug fungeert als zuidelijke verbinding tussen het centrum en het Paleiskwartier.

 

De Paleisbrug is een voetgangersbrug en een park en in één. Benthem Crouwel Architects liet zich door de High Line in New York inspireren tot een unieke weervast stalen verblijfsbrug met bankjes, een beplantingsplan door Piet Oudolf, uitgekiende verlichting en slimme details.

 

Twee interessante bijzonderheden zijn de toepassing van vloerverwarming in het brugdek en de diagonale liften voor fietsers en mindervaliden.

 

Beneden de 4 graden Celsius slaat de verwarming aan om gladheid te voorkomen. Strooien is daarmee overbodig, wat belangrijk is, omdat weervast staal niet tegen zout kan. Het lage-temperatuursysteem wordt gevoed door een koude- en warmte opslag (WKO). ‘s Zomers wordt de warmte uit het staal opgeslagen, om deze in de winter te gebruiken.

 

Een grote ontwerpuitdaging zat voorts in de diagonale buitenliften, met name omdat er in Europa nog maar een handjevol van dit soort liften is gerealiseerd. Bij het ontwerp is lering getrokken uit de ervaring bij de Millennium Bridge in London.

 

Op de brug staan 85 volwassen bomen, verdeeld over 32 boombakken. De bomen zijn in de bakken verankerd, zodat de krachten worden overgedragen aan de constructie. Om de bomen zoveel mogelijk ruimte te geven om te wortelen, is er extra ruimte gecreëerd in de hoofddraagconstructie van de brug. Hiervoor zijn sparingen opgenomen in de druklaag, waarbinnen de boombakken zijn gerealiseerd. 

 

Reageer op dit artikel