nieuws

Wonen in Scheveningen Haven

Architectuur

Op het terrein van het voormalige containeroverslagterrein en ferrydiensten van de Norfolkline in Scheveningen komt een woon/werkgebied met 700 woningen en circa 75.000 m2 commercie waarbij visserij een belangrijke rol inneemt. Binnen dit plan ontwerpt KAW in opdracht van Arcade 237 woningen in Plandeel 7+8, bestaande uit een mix van sociale/particuliere huur en koop.

De locatie ligt aan het eind van een oud verversingskanaal van de stad naar de zee. Het laatste stuk van dit kanaal is in de jaren ’70 gedempt om de zeevaartindustrie mogelijk te maken. Daarmee vormt het de entree van het achterliggende duin, boulevard en havengebied. 

KAW bebouwing Norfolkterrein Scheveningen 

Het bouwplan bestaat uit vrij grote gebouwen die door hun ontwerp een kleine menselijke maat hebben gekregen. Aan de buitenzijde lijkt het op zeven verschillende gebouwen terwijl het er in werkelijkheid maar vier zijn. De gebouwen worden opgetrokken uit bruinrode baksteen aan de stadszijde en witgele baksteen aan de boulevardzijde. De witte banden houden het plan letterlijk bij elkaar. Hierdoor ontstaat zowel aan de laanzijde als aan de havenzijde een afwisselend maar samenhangend beeld. 

Achter de afwisselende gevels ligt een eenduidige gebouwstructuur dat het plan realistisch en betaalbaar maakt. Materiaalgebruik en detailoplossingen maken het plan rijk. De binnengebieden van de complexen worden krijgen grote, opgetilde tuinen die het onderliggende parkeren deels afdekken. 

KAW Norfolkterrein Scheveningen 

Met Duindorp om de hoek ligt het voor de hand om het leven juist aan de straat te laten hebben. Aan de laanzijde komen daarom appartementen met grote, deels opgetilde terrassen aan de straatkant. Ook aan de havenzijde zie je het stadse leven bij de eengezinswoningen met een terras aan de straatkant. Vaste banken en plantenbakken houden de terrassen netjes.

Architect: KAW
Projectarchitect: Mathieu Kastelijn
Projectteam: Reimar von Meding, Sijmen de Goede, Mark Oostmeijer, Kasper Niezen

Reageer op dit artikel