nieuws

Twee winnaars Pieter van Vollenhovenprijs 2015

Architectuur

De herbestemming van het stationsgebouw in Houthem- St. Gerlach en De Hallen in Amsterdam zijn de twee projecten die de Pieter van Vollenhovenprijs in ontvangst mogen nemen dit jaar. De prijs wordt respectievelijk op 20 mei en op 10 juni door prof.mr.Pieter van Vollenhoven aan de initiatiefnemers uitgereikt.

Twee winnaars Pieter van Vollenhovenprijs 2015

 

 

De herbestemming van het stationsgebouw tot unieke vakantiewoning sprak de juryleden bijzonder aan en ook hoe er aan de omgeving is gedacht die in een landschappelijke stijl is heringericht.

Het beeldbepalende gebouw uit 1903 is het enige resterende volledig houten stationsgebouw en daarmee uniek, maar omdat het geen monumentenstatus had, dreigde sloop. Marco van der Wal is de initiatiefnemer die het stationsgebouw in Houthem-St.Gerlach een nieuwe bestemming heeft gegeven. Hij redde met zijn onderneming Camino Vastgoed uit Geleen het gebouw dat direct aan het spoor ligt van de sloop. NS Stations, Prorail, de dorpsraad, de gemeente Valkenburg en de eigenaar van de aangrenzende grond verleenden uiteindelijk hun medewerking om de herbestemming mogelijk te maken.

  

De Hallen in Amsterdam

De Hallen in Amsterdam is de andere winnaar van prijs. Op 10 juni zal André van Stigt de prijs in ontvangst nemen. De jury heeft dit jaar bewust deze twee projecten willen belonen met de prijs, omdat zij daarmee wil laten zien dat de omvang van het herbestemde monument niet maatgevend hoeft te zijn voor de impact van de herbestemming. De impact van een kleinschalige herbestemming in Houthem-St. Gerlach kan net zo groot zijn als een grootschalige herbestemming in Amsterdam. Beide herbestemmingsprojecten zijn bijzonder op hun eigen manier, maar wat overeenkomt is het doorzettingsvermogen dat de initiatiefnemers toonden in het proces van herbestemmen.

De Pieter van Vollenhovenprijs is een jaarlijks terugkerende prijs aan een particulier of organisatie die de uitdaging is aangegaan om een monument in Nederland te behouden door het een nieuwe bestemming te geven. De prijs is in 2013 aangeboden aan prof. mr. Pieter van Vollenhoven bij zijn afscheid na zijn 27 jaar voorzitterschap van het Nationaal Restauratiefonds.

 

Reageer op dit artikel