nieuws

Transformatieplein 2015 – Kantoorgebouw met grote flexibiliteit

Architectuur

De Coolsingel, ooit gelegen aan de stadsrand, is een van de levendigste stadsstraten van Rotterdam. Vroeger kon je hier bij wijze van spreken een kanon afschieten, tegenwoordig is het er een drukte van belang en zal niemand meer de betekenis van deze singel in het leven van de stad ontkennen.

Transformatieplein 2015 – Kantoorgebouw met grote flexibiliteit

Door Harm Tilman

 

Langs de Coolsingel staan het gemeentehuis en het voormalige postkantoor, maar ook warenhuizen als Bijenkorf en C&A en kantoorgebouwen zoals Slavenburg en het World Trade Center. Op en onder de Coolsingel lopen enkele van de belangrijkste ov-lijnen van de regio. En toegegeven, het is al jaren niet meer gebeurd, maar als Feyenoord kampioen wordt, dan wordt dat op de Coolsingel gevierd. Elk jaar vinden hier bijvoorbeeld ook de start en finish van de Marathon Rotterdam en het Zomercarnaval plaats.

Qua uitstraling en grandeur voegt de Coolsingel zich moeiteloos in het rijtje ‘Grote Straten’. waartoe ook Park Avenue in New York, het Canal Grande in Venetië, de Ramblas in Barcelona en de Champs-Élysées in Parijs behoren. De Coolsingel is het zinnebeeld van de wereldstad die Rotterdam de afgelopen eeuw onmiskenbaar is geworden. Dankzij zijn maat, schaal en monumentale waarde kan de Coolsingel gemakkelijk stedelijke transformaties opnemen en verwerken, zonder in te boeten op zijn identiteit. Komende ingrepen bieden een uitgelezen kans om dit karakter van de Coolsingel verder te versterken.

Binnenkort komt Coolsingel 6 leeg te staan. Later dit jaar verhuist de gemeente Rotterdam, sinds 1999 huurder van dit kantoorgebouw, met haar diensten naar het nu al veelbesproken Stadstimmerhuis van OMA (Rem Koolhaas). Gezien de locatie van Coolsingel 6 acht de gemeente het denkbaar, dat wellicht alternatieve bestemmingen voor dit gebouw zijn te vinden. Hierbij wordt hardop gedroomd van een woon- of hotelfunctie, bestemmingen inderdaad die aan de Coolsingel niet zouden misstaan.

Schuilkelder

Het kantoorgebouw is in de tweede helft van de jaren vijftig in opdracht van de Eerste Nederlandse Verzekerings-Maatschappij op het Leven en tegen Invaliditeit NV uit Den Haag, ontworpen door het Rotterdamse ingenieurs- en architectenbureau ir. J.P. van Bruggen, G. Drexhage, ir. J.J. Sterkenburg en Alexander Bodon. Laatstgenoemde architect verwierf later grote faam met zijn veelgeprezen ontwerp voor de RAI in Amsterdam.

In het ontwerp waren een kelder, een begane grond met entresol en zes verdiepingen voorzien. Vier verdiepingen zouden volledig gelijk zijn, terwijl twee ter wille van beperking van het bouwvolume zouden terugliggen. Vanaf het begin was de bedoeling de zes vloeren te verhuren als kantoren. De etages konden naar behoefte in afzonderlijke eenheden worden onderverdeeld. In de plint van het gebouw waren vijf winkels met entresols gedacht, evenals een groot café-restaurant, in aansluiting op een cabaret-dancing (de befaamde discotheek Bristol) op de hoek van het Hofplein. In de kelder was naast dienstruimten, zoals een rijwielberging, ook ruimte voor de in die tijd wenselijk geachte schuilkelder.

Betonnen kern

Het gebouw is in gewapend beton opgetrokken. Tot de eerste etage is het beton in het werk gestort. De verdiepingen daarboven zijn in hoofdzaak uit prefab kolommen en balken samengesteld. Deze prefabconstructie wordt in het midden door een betonnen kern geschraagd, die als het ware de ruggengraat van het gebouw vormt. De constructie was voor die tijd in deze vorm nieuw en maakte naast een hoge mate van soliditeit ook een snelle bouw mogelijk. Met de aanmaak en montage van balk- en gevelelementen kon namelijk reeds worden begonnen na het bereiken van de eerste etage. Van meer belang nu is echter de grote flexibiliteit die deze constructie mogelijk maakt.

Coolsingel 6 kan dankzij zijn schaal en constructie meerdere bestemmingen aan, variërend van kantoor tot stedelijk woongebouw. Het gebouw is zo gelegen dat het een vitale schakel kan vormen tussen de Kruiskade en het Hofplein. Na de transformatie kan het gebouw meeliften op een aantal ontwikkelingen in de omgeving, zoals het restaurant van Mario Ridder in het Hilton Hotel aan de overkant van de straat en het renovatieproject Cool 63 gelegen tussen Stadhuisplein en Kruiskade.

Gezien het feit dat in de binnenstad al de nodige kantoorbestemmingen worden gerealiseerd, is het geen gek idee om eens goed na te denken over alternatieve bestemmingen. De potentie voor stedelijk wonen op deze plek, op de kop van de Coolsingel, lijkt aanwezig. En laten we eerlijk zijn, als je het komende kampioenschap van dé iconische club uit Zuid groots wilt vieren, dan zit je hier op de eerste rij.

Transformatieplein 2015

Geïntrigeerd door transformaties? Van 2 t/m 4 juni houden houden Cobouw, Vastgoedmarkt en de Architect op vakbeurs Provada het Transformatieplein. Dit event biedt een scala aan activiteiten rond kansrijk leegstaand vastgoed. Architecten kunnen bijvoorbeeld transformatievoorstellen pitchen voor dit project en 7 andere projecten. Deze lichten zij op de beurs toe. De komende weken presenteren we op deze plek alle 8 deelnemende projecten. De deadline voor de pitch is 18 mei. De complete lijst is te vinden op www.transformatieplein.nl/objecten/2015.

 

Actie abonnement de Architect

 

Reageer op dit artikel