nieuws

Transformatieplein 2015 – Ideaal gelegen voor studentenhuisvesting

Architectuur

Alles aan kantoorgebouw Prinsenpoort I, II en III klopt: het is schitterend gelegen in een gewilde woonwijk, nabij bus- en metrostation Capelse Brug en uitvalswegen naar de snelweg A16. Het enige probleem is dat het al jaren leeg staat sinds het vertrek van enkele overheidsdiensten, waaronder de Scheepvaartinspectie.

Transformatieplein 2015 – Ideaal gelegen voor studentenhuisvesting

 

Door: Johannes van Bentum

Een huurder die op zoek is naar kantoorruimte, zal zich niet zo snel in de drie kantoorgebouwen aan de Rotterdamse ‘s-Gravenweg vestigen, weet inmiddels makelaar John Rooda van De Mik Bedrijfshuisvesting. ‘We kennen allemaal de situatie op de kantorenmarkt. Het pand is gedateerd en ligt op een perifere locatie. Maar het zou een goede locatie zijn voor bijvoorbeeld studentenwoningen. Het ligt op fietsafstand van de Erasmus Universiteit. Maar ook appartementen voor andere doelgroepen of een zorgbestemming zouden hier prima kunnen worden gerealiseerd.’

Transformatieplein 2015_Prinsenpoort_Gravenweg_Rotterdam

Het had weinig gescheeld of de gebouwen Prinsenpoort hadden al een zorgbestemming gekregen. Een jaar geleden was een projectontwikkelaar in het afrondend stadium met plannen de kantoren om te bouwen tot een woon-zorgcomplex. Met de eigenaar – een Zwitserse particuliere belegger – was al overeenstemming bereikt over de verkoopprijs. Op het laatste nippertje liepen de plannen stuk op de financiering. ‘Toch weer de centen, hè’, zegt Rooda.

Transformatieplein 2015_Prinsenpoort_Gravenweg_Rotterdam

De drie panden samen hebben een bruto vloeroppervlak van 6.873 m2, op een perceel van 6.313 m2. Het bouwjaar is 1990. De gespiegelde kantoorgebouwen grenzen deels aan waterpartijen en groen. Langs de openbare weg staat een halfronde uitbouw, opgetrokken uit stalen klommen en liggers. Bij de panden horen tachtig parkeerplaatsen op eigen terrein.

Transformatieplein 2015_Prinsenpoort_Gravenweg_Rotterdam

Vierde pand

Het complex is gebouwd als een geheel van vier kantoorgebouwen. Prinsenpoort IV is in handen van een Nederlandse eigenaar, die eveneens op zoek is naar een goede bestemming voor zijn pand. ‘We hebben intensief contact’, zegt Rob Hoefman van HP International Real Estate uit Voerendaal, die optreedt namens de Zwitserse eigenaar. De eigenaren zijn juridisch verbonden door een recht van overpad dat op het perceel met de drie kantoorpanden rust. Dat maakt al dat samen optrekken voor de hand ligt.

Transformatieplein 2015_Prinsenpoort_Gravenweg_Rotterdam

Ook Hoefman ziet een nieuw leven voor de panden in een transformatie naar woningen. De gemeente Rotterdam heeft het pand voorgedragen voor deelname aan het Transformatieplein. Het wijzigen van de bestemming zal naar zijn verwachting op weinig weerstand stuiten. De Zwitserse eigenaar is bereid afscheid te nemen van de panden. ‘Ik ben heel benieuwd naar de input die het Transformatieplein gaat opleveren.’

Transformatieplein 2015

Geïntrigeerd door transformaties? Van 2 t/m 4 juni houden houden Cobouw, Vastgoedmarkt en de Architect op vakbeurs Provada het Transformatieplein. Dit event biedt een scala aan activiteiten rond kansrijk leegstaand vastgoed. Architecten kunnen bijvoorbeeld transformatievoorstellen pitchen voor dit project en 7 andere projecten. Deze lichten zij op de beurs toe. De komende weken presenteren we op deze plek alle 8 deelnemende projecten. De deadline voor de pitch is 18 mei. De complete lijst is te vinden op www.transformatieplein.nl/objecten/2015.

 

Actie abonnement de Architect

 

 

 

 

Reageer op dit artikel