nieuws

Tentoonstellingen: Niet afvoeren, maar recyclen!

Architectuur

Rotterdams ontwerpbureau Pronk ontwierp een duurzame en kostenvriendelijke oplossing voor de wisselende tentoonstellingen in het Museum aan de Stroom (MAS) in Antwerpen. Van de huidige tentoonstelling “De Wereld Gespiegeld. Wereldkaarten van de Middeleeuwen tot nu” is negentig procent van de materialen afkomstig uit een voorgaande tentoonstelling.

Tentoonstellingen: Niet afvoeren, maar recyclen!

 

Het MAS in Antwerpen schreef een opdracht uit aan vijf verschillende ontwerpbureaus. De opdracht kwam neer op ‘het ontwerpen van een avontuurlijke tentoonstelling, die met een beperkt budget gebouwd kan worden en toch een rijke uitstraling heeft’. Pronk, een ontwerpbureau uit Rotterdam, won de pitch door creatief gebruik te maken van bestaande materialen. Tafels en vitrines uit een voorgaande wisseltentoonstelling zijn in dit geval gebruikt in het nieuwe ontwerp. Zo creëert Pronk een tentoonstelling die zowel duurzaam als betaalbaar is.

 

Deze nieuwe manier van tentoonstellingsontwerpen wil het bureau graag verder ontwikkelen. Vaak worden kostbare materialen weggegooid bij het wisselen van tentoonstellingen. Behalve niet duurzaam, is dit ook in financieel opzicht nadelig voor musea.

Het ontwerp

De tentoonstelling “De Wereld Gespiegeld. Wereldkaarten van de Middeleeuwen tot nu” is opgebouwd als een avontuurlijk landschap, waar de bezoeker als ontdekkingsreiziger doorheen loopt. Tentoonstellingstafels zijn opgesteld langs een grid op de vloer, gebaseerd op de meridianen van de aarde. Door de nieuwe bordeauxrode bekleding zien deze eerder gebruikte tafels er uit als nieuw. Een ‘Rothko-achtige’ horizon strekt zich uit over een wand van 34 meter lang.

De tentoonstelling is van 24 april tot en met 16 augustus te zien in het MAS.

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel