nieuws

Shelter Forever: Design for Refugees

Architectuur

Oorlogen en natuurrampen veroorzaken steeds meer vluchtelingen, waarvan een groot deel van de mensen dakloos eindigt. In de lezing Shelter Forever: Design for Refugees, die afgelopen donderdag 9 april werd gehouden in Amsterdam door Droog Foundation, werden mogelijke oplossingen gepresenteerd voor het groeiende probleem van onderdak geven aan daklozen. Uitgelicht is het recente ontwerp van de IKEA Foundation, een flat-pack huisje voor vluchtelingenkampen.

Shelter Forever: Design for Refugees

Verslag Juliska Wijsman

Jon Spampinato, hoofd communicatie & strategische planning bij de IKEA Foundation, vertelde tijdens de lezing over het recente ontwerp ‘Better Shelter’, een typisch IKEA bouwpakket voor een tijdelijk onderkomen, speciaal ontworpen voor grote vluchtelingenkampen. Het is ontwikkeld in samenwerking met de VN vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Het onderkomen heeft een grootte van 17,5 m2, wat twee keer zo groot is als de huidige gemiddelde tent in een vluchtelingenkamp. Het is bedoeld om vijf mensen onder te brengen. Better Shelter is gebouwd van lichtgewicht polymeer panelen, die aan een stalen frame kunnen worden bevestigd. Binnen vier uur tijd kan het huisje worden opgebouwd, vanuit een flat-pack bouwpakket inclusief panelen, buizen, connectie elementen en bedrading, zoals een doorsnee IKEA bouwpakket. Voor het dak bestaat een textiel canvas dat de zon reflecteert en ’s nachts de warmte binnenhoudt. Een dun gelamineerd zonnepaneel wekt bovendien genoeg energie om verlichting en USB aansluiting te voeden.

Inmiddels heeft de IKEA Foundation al 10.000 exemplaren van Better Shelter geproduceerd. Deze zullen worden gedistribueerd over de hele wereld door de UNHCR. Vijftig exemplaren worden momenteel al getest in vluchtelingenkampen in Ethiopië, Irak en Libanon.

 

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel