nieuws

Rijksmonument Van Maanenbad weer open

Architectuur

Het Sportfondsenbad aan de Van Maanenstraat in Rotterdam is weer open, na een lange periode van restauratie. Het Rijksmonument is volledig gemoderniseerd met behoud van historische details.

Rijksmonument Van Maanenbad weer open

Vorig jaar werd de restauratie van het Oostelijk Zwembad uit 1932 (architect F. Kuipers) opgeleverd. Daarmee heeft Rotterdam nu twee zwembaden die op de lijst van Rijksmonumenten staan en toch behoren tot de meest moderne zwembaden.

De huidige entree van het zwembad aan de Van Maanenstraat (1936, architecten J.H. de Roos & W.F. Overeynder) is teruggebracht naar de situatie uit 1937. Bij de ingang staan weer ijzeren lantaarns en de naam ‘Sportfondsenbad’ staat in vergulde ijzeren letters op de gevel.

De buitengevel is schoongemaakt en de karakteristieke stalen kozijnen op de begane grond zijn zoveel mogelijk gerestaureerd. De zijde die grenst aan het buitenzwembad heeft over de hele breedte op begane grondniveau openslaande puien. Dit ontwerp is gebaseerd op het historische beeld en versterkt de relatie met het buitenzwembad.

 

Tijdens de ontmanteling zijn veel elementen van het interieur teruggevonden, zoals de natuurstenen beige vloertegels met terrazzo plinten en de wanden met betonemaille met daarboven stucwerk en gevlamde tegels bij de entree. Met kleurhistorisch onderzoek zijn de originele afwerkingen en kleurstellingen herleid. Tijdens de restauratie zijn deze materialen zoveel mogelijk behouden of hersteld.

Het binnenzwembad aan de van Maanenstraat is ruim een jaar dicht geweest voor de restauratie. Zwemmers konden zolang terecht in het buitenbad waar een tent overheen was gezet. 

Reageer op dit artikel