nieuws

Neudeflat getransformeerd tot woongebouw

Architectuur

A3 Architecten transformeert de Neudeflat, een kantoortoren uit 1963 van Hugh Maaskant, na de zomer tot woongebouw. In opdracht van De Nieuwe Norm voor exploitanten Syntrus Achmea Real Estate (woningen) and Finance en de Fa. Wildschut (kelder, begane grond en eerste verdieping), worden 88 appartementen in de 57 meter hoge toren gerealiseerd.

Neudeflat getransformeerd tot woongebouw

De Neudeflat is een omstreden gebouw in Utrecht. De kantoortoren kwam tot stand in een tijd dat er in stedebouwkundige kringen werd gestreefd naar modernisering van het historische centrum. Het verkeersplan van M.E. Feuchtinger, met een modernistische kijk op de binnenstad, is echter maar deels uitgevoerd, waardoor de Neudeflat ‘het buitenbeentje van Utrecht is geworden’.

Tot de gemeente Utrecht eind vorig jaar naar het nieuwe Stadskantoor vertrok, was het de voornaamste huurder van het gebouw. Bij het leegkomen van de toren klonk opnieuw massaal de roep om sloop.

 
Schets van Hugh Maaskant, via A3 Architecten.

‘Gevoel van brutalisme’

De Rotterdamse ontwikkelaar De Nieuwe Norm werd door eigenaar Wildschut ingeschakeld om een plan voor de herontwikkeling te maken. Volgens De Nieuwe Norm is de Neudeflat een “landmark en eyecatcher in de Utrechtse binnenstad. Om het gebouw te behouden voor de stad is het van belang dat het zijn waarde voor de stad in functie en gebruik kan blijven behouden.”

A3 Architecten zijn benaderd voor het ontwerp. Het Rotterdamse bureau dook in de oorspronkelijke schetsen van Hugh Maaskant en was blij verrast door het ‘gevoel van brutalisme’. “Op de tekeningen zijn sterke schaduwen en een goede plasticiteit aanwezig. Het uiteindelijke resultaat straalt dat niet uit. Er zijn amper contrasten aanwezig en de gevel lijkt hierdoor vlak”, meent het architectenbureau. Met het nieuwe ontwerp willen ze dit terugbrengen. Zij denken ook aan nieuwe kozijnen en gevelpanelen.

 

Omdat de Neudeflat wordt getransformeerd van werken naar wonen, ontstaat behoefte aan buitenruimtes. Aan de zijde van de Neude en de Oudegracht zijn daarom balkons aangebracht. Directeur Michel Schipper van De Nieuwe Norm gaf in een recent item op het NOS Journaal ruiterlijk toe dat de flat niet het meest geliefde gebouw van Utrecht is. “Maar als je er in woont, hoef je er niet tegenaan te kijken. Een andere plus is het uitzicht. Het is zonde dat slechts weinig Utrechters het uitzicht vanuit de Neudeflat hebben mogen aanschouwen. Als we de woorden van oud-burgemeester Vonhoff mogen geloven, is de Neudeflat de mooiste plek van Utrecht, vanwege het adembenemende uitzicht.”

Aantasting van het aanzicht?

Wat er met de ruimtes op de begane grond, eerste en bovenste verdieping zal gebeuren, is nog onzeker. In Utrechtse media werd door liefhebbers van de flat gespeculeerd op een publiek toegankelijke (horeca)plek. Dit staat ook in het plan van ontwikkelaar De Nieuwe Norm. Een geïnteresseerde exploitant moest zich echter terugtrekken onder druk van nabij gelegen horeca en het vergunningentraject blijkt complex. Schipper is echter van plan deze mogelijkheid verder te onderzoeken.

In een eerder bericht over de flat waarschuwden Maaskant-experts Michelle Provoost en Paul Kroese voor een te gemakkelijke renovatie van Maaskants ontwerp. “Niet de gevels veranderen en geen ander gebouw proberen te maken, maar de bestaande gevels en robuuste materialen restaureren, de gevelpanelen reinigen en het glas vervangen, met een goed ontwikkelingsconcept voor het interieur en een exploitatieplan voor de lange termijn.”

Dat de Neudeflat geen monument is, maakte het vast gemakkelijker de aanpassingen door te voeren die A3 Architecten bedacht. Het bureau zegt zijn ontwerp met respect te behandelen, Provoost en Kroese reageren morgen op deze plek. Kijk voor recente reacties op de herbestemming ook op de Facebookpagina van de Neudeflat.

Actie abonnement de Architect Respectvolle renovatie of gemakzuchtige herbestemming, wat vind jij?

 

Reageer op dit artikel