nieuws

Monumentaal NS-terrein in Utrecht krijgt nieuwe toekomst

Architectuur

Behalve de grootschalige transformatie van Utrecht Centraal Station, geeft NS Stations opdracht om een ander gebied in Utrecht aan te pakken, gebaseerd op de Ontwikkelvisie van Gemeente Utrecht. Het betreft een voormalig NS werkterrein, de 2e Daalsedijk in Utrecht. Vroeger was dit terrein een werkplaats voor de spoorwissels. Na de transformatie zal het een leefbaar deel van de stad worden, genaamd ‘Wisselspoor’.

Monumentaal NS-terrein in Utrecht krijgt nieuwe toekomst

2e Daalsedijk, het voormalige werkterrein van NS, bevat nu nog enkele monumentale gebouwen van Werkspoor, de bouwer van locomotieven en treinstellen uit de vorige eeuw. Het gebied ligt tussen de spoorlijn Amsterdam-Utrecht en de Amsterdamsestraatweg. Ondanks dat het zo dicht bij station Utrecht Centraal ligt, is het een onbekend gebied voor veel Utrechters. Dit komt doordat het gebied lange tijd afgesloten was voor buitenstaanders. De afgelopen jaren is wel een aantal creatieve bedrijven ingetrokken in leegstaande gebouwen. Het meest Westelijke deel van het plangebied, waar de transformatie zal beginnen, biedt ruimte voor woningbouw, kleinschalige horeca, bedrijfsruimten en groenvoorzieningen.

NS Stations heeft een intentie-overeenkomst getekend met Synchroon, een landelijke projectontwikkelaar. Omdat het gebied zijn functie als bedrijventerrein ten behoeve van de spoorwegen heeft verloren, stoot NS Stations het gebied af. Zo kan NS Stations zich maximaal richten op de kwalitatieve ontwikkeling van stationsgebieden. De herontwikkeling van de locatie zal gedaan worden door een samengesteld team onder leiding van ontwikkelaar Synchroon. Het team bestaat verder uit onder andere architectenbureau STUDIONINEDOTS, DELVA Landscape Architects, SKONK, bureau voor conceptontwikkeling en bouwbedrijf ERA Contour.

 

Het plan zal invulling geven aan een autoluw programma, ruimte voor participatie en een kwalitatief hoogwaardige openbare ruimte. Het behoud van de huidige monumentale gebouwen zal worden meegenomen in het nieuwe woonwerkgebied. De komende tijd gaat Synchroon samen met NS Stations en Gemeente Utrecht de plannen verder uitwerken.

 

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel