nieuws

Groeten uit Croix Villa Cavrois door Mallet-Stevens

Architectuur

De rijke textielfabrikant Jean Cavrois vroeg aan de Parijse architect Robert Mallet-Stevens nabij Lille en Roubaix een riante optrek te ontwerpen (1929-1932). Deze ‘grande demeure’ is een modern kasteel, inclusief een cirkelvormige oprit voor de auto’s en een grote spiegelvijver. De afmetingen zijn indrukwekkend: 3.800 vierkante meter vloeroppervlakte, waarvan 1.800 woonruimte en 830 vierkante meter terras.

Groeten uit Croix Villa Cavrois door Mallet-Stevens

Na een bezoek aan het Raadhuis van Hilversum besloot Mallet-Stevens om lichtgele baksteen te gebruiken. Ook in de gevelcompositie is een verwantschap met W.M. Dudok aan te wijzen. Op het gebied van comfort en technische uitrusting was alles vooruitstrevend.

Het is een totaalontwerp tot in de kleinste details. Mallet-Stevens zorgde ook voor kunstintegratie. Na de oorlog is de villa opgedeeld en uiteindelijk verkocht aan een vastgoedontwikkelaar die de villa wilde slopen om het park te verkavelen. Onder druk van omwonenden werd een bouwaanvraag geweigerd. De ontwikkelaar zette vervolgens de ramen en deuren open, met vandalisme als gevolg. De meubelen zijn in 1987 bij Sotheby in Monaco verkocht.

Zelfs na de officiële bescherming in 1990 ging de vernieling verder. In 2001 kocht de Franse staat de ruïne. Pas na tien jaar startte de restauratie, met een megaprijskaartje van 23 miljoen euro. Met behulp van foto’s is het vaste meubilair gereconstrueerd, evenals de ingebouwde verlichting. De wijnkelder is ingericht als informatieruimte over het gebouw en de restauratie ervan.

Villa Cavrois is nu in beheer van het Centre des Monuments Nationaux, dat ook de Villa Savoie van Le Corbusier openstelt voor het publiek. Voor wie vanaf midden juni naar het zuiden reist, is een stop in Croix zeer de moeite waard.

Marc Dubois

Actie abonnement de Architect

 

Reageer op dit artikel