nieuws

gmp wint Vietnamese architectuurprijs

Architectuur

gmp (von Gerkan, Marg and Partners) is onderscheiden met de Vietnamese National Prize for Architecture. Het Duitse bureau kreeg de prijs van de Vietnamese Architects Association voor het Nationale Assemblee in het historische centrum van Hanoi.

gmp wint Vietnamese architectuurprijs
National Assembly House, Hanoi Projektart: Wettbewerb 2007 – 1. Preis Projektbeschreibung: Parlamentsgebäude mit angrenzendem Museum Entwurf: Meinhard von Gerkan Partner: Nikolaus Goetze Assoziierter Partner: Dirk Heller Projektleitung: Marcus Tanzen, Jörn Ortmann, Duc Tran Cong Arbeitsgemeinschaft mit: Inros Lackner Vietnamesische Partnerbüros: Vietnamese National Construction Consult (VNCC) und Vietnamese construction investment and design consultant JSC (CDC) Bauherr: […]

 

Het ontwerp van gmp slaat een brug tussen het Vietnamese verleden en de toekomst van het land. Het ligt op de plaats van de voormalige People’s Building in het gebied dat bekend staat als de Citadel, tegenover het Ho Chi Minh Mausoleum, en herbergt de plenaire vergaderzaal en de kantoren van de vertegenwoordigers.

 

gmp Nationale Assemblee Hanoi Vietnam 

Symbolen, emblemen en ornamenten

gmp vertaalde de in de Vietnamese cultuur belangrijke symbolen, emblemen en ornamenten in het ontwerp voor de nieuwe Assemblee. Zo is de basisvorm van het nieuwe gebouw is gebaseerd op de basisvorm van een cirkel die is omgeven door een vierkante structuur. Het gebouw geldt als markeerpunt in het nieuwe, opkomende Vietnam. De bronzen bekleding is voorzien van typisch voor het land gebruikte ornamenten die zijn aangepast aan de huidige tijd.

Nationale Assemblee Hanoi, Vietnam door gmp 

Nationale Assemblee Hanoi, Vietnam door gmp 

De vierkante foyer ligt om de plenaire vergaderzaal heen en wordt gebruikt voor recepties, openbare toespraken en feesten. Royale openingen naar het zuiden en westen bieden toegang vanaf de richting van het Mausoleum en Bac Son plein aan de zuidzijde. Een opeenvolging van beplante binnenplaatsen is ingevoegd in de contouren van het plein. De groene kleur, een kleur waaraan een bijzonder belang wordt gehecht, is hierdoor ook terug te vinden in de architectuur. 

Nationale Assemblee Hanoi, Vietnam door gmp

Aan de buitenkant is lichtbeige natuursteen gecombineerd met bronskleurig glas. Aan de binnenkant is het gebouw voorzien van houten elementen. Niet alleen de rijkelijk ontworpen toegang tot de openbare ruimtes en de goed georganiseerde circulatie geven het complex een bijzondere kwaliteit van de ervaring, maar ook de manier waarop het daglicht wordt geleid in het interieur en de gevarieerde reeks van kamers.

Nationale Assemblee Hanoi, Vietnam door gmp 

De vorm van de plenaire vergaderzaal – die lijkt op een afgeknotte kegel – lijkt bijna te zweven boven het hoekige gebouw. De doorschijnende jade glazen gevel is goed zichtbaar boven de zee van huizen in het oude Hanoi. In de Assemblee is ruimte voor de 493 vertegenwoordigers van alle 58 provincies en voor 340 bezoekers.

Projectgegevens: 

Ontwerp: Meinhard von Gerkan
Opdrachtgever: Ministerie van Binnenlandse Zaken
Partner: Nikolaus Goetze
Meewerkend partner: Dirk Heller
Projectmanagement: Marcus Tanzen
Project management Hanoi: Jorn Ortmann, Duc Tran Cong, Tuyen Tran Viet
Detailed design team, Evelyn Pasdzierny, Nicole Flores, Christoph Berle, Holger Schmücker, Alexander Schnieber, Cordula Neben, Urs Wedekind, Meike Schmidt, Martin Friedrich, Nguyen Minh Duc

Reageer op dit artikel