nieuws

De Hallen wint EU-conservatieprijs voor cultureel erfgoed

Architectuur

De transformatie van tramremise De Hallen in Amsterdam door architectenbureau J. van Stigt heeft een Europa Nostra-prijs gewonnen. De 28 winnaars van deze belangrijke Europese prijs op het gebied van cultureel erfgoed werden gisteren bekend gemaakt. De Architect publiceert in het juninummer een uitgebreide projectbespreking over De Hallen.

De Hallen wint EU-conservatieprijs voor cultureel erfgoed

De conservatie van de tuinen van Museum van Buuren in Brussel –opgericht door de Nederlandse bankbediende David Van Buuren, die in Brussel verliefd werd en trouwde – kreeg eveneens een conservatie-prijs. Het Nederlandse project Huis Doorn kreeg een prijs voor ‘bijzondere inzet’.

 Lobby Hotel De Hallen

Stemmen voor de publieksprijs

Fans van deze projecten of één van de andere 26 winnaars kunnen online stemmen op hun favoriet. Het project met de meeste stemmen krijgt 11 juni een Publieksprijs. Op die dag vindt de prijsuitreiking plaats op in het Stadhuis van Oslo. Dan worden tevens zeven van de winnaars tot Grand Prix laureaat. Zij krijgen elk 10.000 euro.

De Hallen

De Hallen werd tussen 1900 en 1928 gebouwd als tramdepot voor Amsterdams eerste elektrische trams. De lange bakstenen loodsen met hun monumentale voorgevels aan de straatkant, de daken met slanke geraamtes en gebogen dakspanten (Polonceau spanten) zijn een Rijksmonument. De betekenis en het karakter van de Hallen bepaalden dat zij gerestaureerd moesten worden. En nu is voor de opvallende, lange gebouwen een bijzonder assortiment aan nieuwe gebruikers gevonden: een bibliotheek, een hotel, een bioscoop, een restaurant, een foodhall, TV studios, opleidingscentra, een locatie voor kleinschalige lokale markten, en kleine bedrijfseenheden.

Uit het juryrapport: “De jury zwaait de zorgvuldige en nuchtere renovatie van dit gebouwencomplex en zijn bescheiden interieur ontwerp grote lof toe. Alle belangrijke overblijfselen uit de tijd van het tramdepot zijn zo goed bewaard dat de desbetreffende geschiedenis nog steeds zichtbaar is, ondanks het feit dat het de nieuwe gebruikers gegund is zich onder moderne levensstandaarden te vestigen. Zonder de vasthoudendheid van buurtgenoten en krakers en toegewijde vakmensen zou dit complex, waar men nu zoveel plezier aan beleeft, verloren zijn geraakt. De Hallen zijn een huldebetoon aan het doorzettingsvermogen van de betrokkenen, zowel de professionelen als de buurtbewoners, om deze industriële gebouwen, die een deel zijn van de collectieve herinneringen, te behouden.”

Alle winnaars 

De Europese Commissie en Europa Nostra hebben de winnaars van de 2015 EU-prijs voor cultureel erfgoed gisteren bekend gemaakt. Ze werden uit 263 aanvragen, ingediend door organisaties en personen uit 29 landen in Europa. Ze krijgen hun prijzen voor buitengewone prestaties in vier categorieën: 1) conservatie, 2) onderzoek en digitalisering, 3) bijzondere inzet, en 4) onderwijs, opleiding en bewustmaking. De complete lijst is hier te vinden.

 

Reageer op dit artikel