nieuws

Architectenbranche klimt uit dal

Architectuur

Het werk van architectenbureaus neemt voor het eerst sinds 2008 structureel toe. Dit betekent een einde aan jarenlange neergaande trend. Dat meldt de BNA op basis van haar conjunctuurmeting.

Architectenbranche klimt uit dal

 

 

De gemiddelde werkvoorraad nam toe van 3,5 maand in oktober 2014 naar 4,3 maand in maart 2015, bij een gelijkblijvend honorarium. Bijna de helft van de bureaus verwacht een omzetstijging voor heel 2015.

Wel spreekt een meerderheid nog van een kleine werkvoorraad en geldt gebrek aan financiering als een van de voornaamste productiebelemmeringen. En ondanks de groei van sommige bureaus is er geen duidelijke toename van de werkgelegenheid in de branche. Bureaus verwachten die werkgelegenheidsgroei ook niet in 2015. De stijgingen in de werkvoorraad en omzet worden vooral opgevangen met de huidige bezetting, waar nodig aangevuld met een flexibele schil van ingehuurde en gedetacheerde krachten.

De groei in de werkvoorraad komt vooral van particulieren. Het verlaagde btw-tarief voor woningrenovaties, de aantrekkende woningmarkt en de historisch lage hypotheekrente spelen hierbij een belangrijke rol. Projectontwikkelaars en corporaties dragen niet bij aan de omzetgroei. Wel is er ontwikkeling op de gebieden transformatie en hergebruik en verduurzaming van bestaande bouw. Dat geldt ook voor gemengde projecten.

‘De branche klimt uit het dal’, concludeert BNA-directeur Fred Schoor. ‘Daar zijn we blij mee. Maar een echte blos op de wangen ontbreekt nog. Bureaus verdienen nog te weinig om te kunnen investeren. Dit belemmert innovatie en daarmee het ondernemersklimaat van de branche.’

Reageer op dit artikel