nieuws

Voormalig Philips complex Strijp S cultureel en creatief hart van Eindhoven

Architectuur

Strijp S, het voormalige fabrieksterrein van Philips in Eindhoven van 27 hectare groot, is inmiddels omgevormd tot het culturele en creatieve hart van Eindhoven. Het meest opvallende en kenmerkende element in het getransformeerde complex is de Leidingstraat, een uitgebreid netwerk van buizen en leidingen. Ontwikkelaar Stichting Trudo transformeerde het industriegebied in een unieke plek om te bezoeken, in te wonen en in te werken.

Voormalig Philips complex Strijp S cultureel en creatief hart van Eindhoven

Honderden meters lang waren de leidingen en buizen die gas, water en elektriciteit transporteerden en meerdere gebouwen met elkaar verbonden. Deze leidingen, op tien meter hoogte, vormen nu de basis van een indrukwekkend stukje openbare ruimte op het oude Philips terrein Strijp S. Voor de transformatie van de Leidingstraat is in 2012 een ontwerp gemaakt door een samenstelling van bureaus, die elk een focus hadden op een specifiek onderdeel van het ontwerp. Dit ontwerpteam bestaat uit: Piet Oudolf, supervisor van het project en verantwoordelijk voor het ontwerp van alle beplanting; Deltavormgroep, verantwoordelijk voor het ontwerp van de openbare ruimte; Carve, die alle stalen constructieve elementen heeft ontworpen; en Har Hollands, verantwoordelijk voor het spectaculaire lichtontwerp.

 
Fotografie: Marleen Beek

Industrieel karakter

Het ontwerp van de openbare ruimte, door Deltavormgroep, bestaat uit grote betonnen elementen. Door de tijdelijke uitstraling van deze elementen krijgt de locatie een industriële uitstraling, die sterk refereert naar de fabriek en haar verleden. De robuuste betonnen platen benadrukken de langgerekte Leidingstraat.

De nieuwe stalen elementen waaronder de trap en de platforms, ontworpen door Carve, zijn onafhankelijke elementen die in de bestaande constructie zijn geplaatst. De trap is heel licht, gemaakt van zo weinig mogelijk materiaal en overbrugt twaalf meter in hoogte. Door de trap wordt een tweede, verhoogde voetgangersverbinding gemaakt met omliggende gebouwen.

 
Vederlichte trapconstructie. Fotografie: Jasper van der Schaaf

Belichting en beplanting

Door Piet Oudolf is een wild, ongecultiveerd landschap ontworpen, dat geleidelijk van onder de stalen buizen verschijnt. Vanuit de plantenbakken bovenop de buizen hangt vegetatie naar beneden tussen de leidingen, zodat een subtiel ‘gordijn’ gevormd wordt.

De 550 meter lange constructie van de Leidingstraat is in beeld gebracht middels een dynamisch lichtontwerp, door Har Hollands. De afzonderlijke buizen worden van onderaf belicht door LED strips, wat een aansluitend beeld geeft bij het technologische en industriële karakter van Philips.

 
Overhangende beplanting. Fotografie: Jasper van der Schaaf

 
Lichtenspel op de buizen. Fotografie: Igor Vermeer

Strijp S, vroeger een ‘verboden stad’, is nu het kloppende creatieve en culturele hart van Eindhoven.

 

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel