nieuws

Video van de Week: Hoe het nieuwe Google hoofdkantoor Silicon Valley kan ‘redden’

Architectuur

Iedere week selecteert de redactie van de Architect de Video van de Week. Dat is een kort filmpje dat een connectie heeft met het werkveld van de architect. Video’s van de Week vallen op omdat ze informatief, inspirerend, mooi gemaakt of soms gewoon entertainment zijn. Deze week een filmpje over het ontwerp voor het nieuwe hoofdkantoor van Google, en de invloed daarvan op de locatie, Silicon Valley in Californië.

Video van de Week: Hoe het nieuwe Google hoofdkantoor Silicon Valley kan ‘redden’

David Radcliffe, Vice President van Real Estate bij Google, beschrijft in onderstaand filmpje de, volgens hem succesvolle, zoektocht naar een nieuw hoofdkantoor voor Google. Het gepresenteerde resultaat, een gebouw waar dertigduizend werknemers acht uur per dag gaan doorbrengen, is meer dan zomaar een kantorencomplex. Het doel van dit bijzondere gebouw, volgens Radcliffe, is iets teruggeven aan de wereld dat zij nog niet had vóór het bouwen.

Maar liefst twee ‘starchitects’ heeft Google uitgekozen voor deze opgave: de Deense Bjarke Ingels van Bjarke Ingels Group (BIG) en de Britse Thomas Heatherwick van Heatherwick Studio. Volgens Google wordt met deze samenwerking de visionaire architect gekoppeld aan de architect van de schoonheid. Functie en esthetiek; een combinatie van twee grote namen die heel erg fout had kunnen gaan.

Om de natuur weer terug te brengen in Silicon Valley, maakten Ingels en Heatherwick een gebouw bestaande uit flexibele structuren. De campus wordt gebruikt om terug te gaan naar wat ooit op deze locatie was: bomen. Waterwegen lopen door het gebouw en krijgen, of het nu binnen of buiten is, hun oorspronkelijke loop terug. Wanneer het gebouw klaar is wordt het gebied openbaar, zodat ook niet-Googlers kunnen genieten van de herboren natuur in wat eigenlijk een kantoorgebouw is. 

 

Actie abonnement de Architect

Denk jij dat het nieuwe hoofdkantoor van Google de redding is van Silicon Valley?

Reageer op dit artikel