nieuws

Populous wint opdracht Bristol Arena

Architectuur

Populous is in de internationale prijsvraag van de RIBA aangewezen als de architect van de Bristol Arena. Het gebouw, gelegen op het Arena Island naast Temple Meads en Bath Road, moet de stad op de kaart zetten met onder andere (sport)evenementen. Voor het ontwerp werkte Populous samen met Feilden Clegg Bradley Studios, Buro Happold en geluidspecialisten Vanguardia.

Populous wint opdracht Bristol Arena

Volgens Nicholas, senior van Populous, wordt de Bristol Arena een katalysator van een nieuwe wijk in Bristol. Door zijn ligging wordt het onderdeel van een nieuwe voetgangersverbinding tussen het station en de woonwijken in het zuiden en oosten. Het heeft een uniek ontwerp dat onder meer bestaat uit een concertzaal voor 12.000 fans. “Ondanks de grootte heeft de Arena de intimiteit van een amfitheater van 4000 zitplaatsen”.

Bristol Arena Populous 

Bristol Arena Populous 

Door de bekleding van de gevel met projectiestof vormt de Arena een dynamisch element in de skyline van de stad. Het flexibele ontwerp kan een breed scala aan evenementen huisvesten en heeft verschillende ruimtes zowel binnen als buiten. Hierdoor kunnen mensen elkaar het hele jaar treffen.

Bristol Arena Populous 

Op het gebied van duurzaamheid gaan de ontwerpers voor een Breeam Excellent waardering waarmee de Arena de meest duurzame van Engeland moet worden. Volgens de ontwerpers “een passend eerbetoon aan de Europese Groene Hoofdstad van 2015”. De arena krijgt een innovatief verdringingsventilatiesysteem en een pv-systeem dat ook een deel van de stad moet voorzien van energie.

Populous versloeg in de prijsvraag Grimshaw, Idom, White Arkitekter en Wilkinson Eyre. Volgens de jury heeft het winnende ontwerp ‘een innovatief karakter waarmee het gebouw snel aanpasbaar is aan de grootte van het evenement, van kleine tentoonstellingen tot grote sportwedstrijden’

Volgens planning moet de Arena in 2017 in gebruik worden genomen.

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel