nieuws

Mei & Felixx winnen in München

Architectuur

Het voorstel ‘Neue Nachbarschaften’ van Mei Architects and planners en Felixx Landscape Architects & Planners is de een van de drie winnaars van een besloten prijsvraag voor de herontwikkeling van een woongebied van 340 woningen rondom de Ludlstrasse in München.

Mei & Felixx winnen in München

 

 

Het plan bouwt verder op het vastgestelde stedebouwkundige raamwerk: een langgerekt gebouw als geluidsbarrière langs de snelweg, gecombineerd met urban villa’s in het groen. De wijk wordt onderdeel van het langzaam verkeersnet in de omgeving.

Neue Nachbarschaften transformeert het voorgestelde woongebied tot een verzameling nieuwe woonbuurten met openbaar vervoer, sport- en spelvoorzieningen in de publieke ruimte, twee kinderdagverblijven, een zorgcentrum, buurthuis en verschillende atelierruimtes.

 Mei Architects and planners_Munchen 

Deze nieuwe woonbuurten kunnen bestaan uit twee, drie gebouwen geclusterd rondom een centraal pleintje. Het omliggende maaiveld wordt licht opgetild en voorzien van een 40 cm hoge zitrand voor de herkenbaarheid. De geclusterde gebouwen zijn ontworpen als geheel, met een eigen karakter en identiteit.

Door de gebouwen in doorsnede trapsgewijs te laten aflopen, ontstaat een optimale verbinding met de natuur en een goede zonlicht-toetreding in de wijk. Ieder gebouw heeft een set-back met een private tuin, elke woning een balkon, loggia of terras. De groene ruimte wordt hiermee het gebouw in getrokken. Verspringende balkons stimuleren de interactie met de buren. Verticale ramen zorgen voor maximale lichtinval en versterken de relatie met de omgeving. De lichte, gestucte gevels hebben een subtiele oppervlakteprofilering die op buurtniveau in het oog springt.

Tegenover elkaar liggende entreegevels van een buurt worden in glad, glanzend prefab beton uitgevoerd. De balkonhekken en gevelelementen zijn per buurt voorzien van een ander, natuurlijk motief in een verschillende kleur.

 Mei en Felixx winnen in Munchen 

De drie niveaus van buitenruimte, openbaar gebied, groene buurten, en private tuinen worden met elkaar verbonden doordat de plant de Amelanchier overal terugkomt. Hij groeit in het parkgebied, rondom de gebouwen, en in bakken op de balkons. In de lente bloeit hij uitbundig, in de herfst verkleurt hij heel bijzonder. Twee momenten waarop het gebied heel herkenbaar wordt verbonden.

De prijsvraag is een initiatief van de grootste woningcorporatie van de Munchen, GEWOFAG. In de volgende fase wordt met de verschillende prijswinnaars gewerkt aan de verdere uitwerking van het plan. 

Team: 

Mei architects and planners: Robert Winkel, Anja Lübke, Menno van der Woude, Rob Reintjes, Immanuel Faustle, Louise de Hullu, Rutger Kuipers, Riemer Postma, Iris Veentjer
Felixx Landscape Architect Planners: Marnix Vink, Deborah Lambert, Michiel Van Driessche, Carlijn Klomp, Willemijn van Manen, Laura Spenkelink, Tea Hadzizulfic

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel