nieuws

Ikea levert 10.000 vluchtelingenwoningen

Architectuur

Ikea gaat 10.000 bouwpakketten leveren voor schuilplaatsen voor vluchtelingen in oorlogsgebieden of natuurrampen. De onderkomens, met een levensduur van drie jaar, zijn getest door op drift geraakte families in Irak en Ethiopië en zijn voorzien van een zonnedak zodat de bewoners verlichting hebben en eventueel hun mobiele telefoon kunnen opladen.

Ikea levert 10.000 vluchtelingenwoningen

De schuilplaatsen kunnen op locatie worden opgezet door vier mensen zonder speciale gereedschappen. De oppervlakte is 17,5 vierkante meter en kan vijf mensen huisvesten. In 2013 is het eerste prototype getest door veertig families. Zij zijn wind- en waterdicht en beter ontworpen als de traditionele tenten die een gemiddelde levensduur hebben van zes maanden.

De tenten zijn gemaakt van lichtgewicht schuimpanelen en hebben een afsluitbare deur en vier ramen voorzien van muskietennetten. Het stalen frame kan simpel worden opgebouwd of afgebroken indien de mensen van locatie moeten wisselen. Alle componenten zijn opgeslagen in twee kartonnen dozen. 

De bestelling voor deze eerste 10.000 schuilplaatsen is geplaatst door vluchtelingenorganisaties van de VN samen met Better Shelter, een Zweedse sociale onderneming, opgericht door IKEA’s charitatieve stichting. De eenheden zullen later dit jaar worden verdeeld door de VN.

Reageer op dit artikel