nieuws

Duurzaam wonen in de woestijn

Architectuur

‘Een duurzaam leefvoorstel voor een vijandige omgeving’. Zo omschrijft de Italiaanse architect Luca Curci zijn ontwerp ‘Woestijnsteden’.

Duurzaam wonen in de woestijn

Curci streeft ernaar om in de woestijn een levenswijze te creeren rond energieverbruik, materiaalbesparing, respect voor de natuur en verbeterde intermenselijke relaties.

  

De mensen wonen in een serie uit elkaar liggende, doch symbiotisch verbonden ‘identiteitsplekken’, zoals de jonge architect ze noemt. De plekken vormen een organisch, geleed systeem. Voor de bouw en energievoorziening maakt Curci zo veel mogelijk gebruik van de elementen die ruim voorradig zijn in de woestijn, zoals zon, zand en wind. De architect voorziet in voldoende water door afvalwater her te gebruiken, regenwater op te vangen en drinkwater te produceren met bestaande zongedreven systemen. Ook heeft hij een uitgebreid systeem bedacht voor het recyclen en composteren van allerlei afval.

  

Er zijn drie architectonische types, elk met zijn eigen dimensies, functies, en bewoners. Elk type biedt een woonoplossing die past bij het omgeving het klimaat en de natuurlijke bronnen.

De kleinste ‘identiteitsplekken’ zijn ontworpen om een of twee huishoudens te huisvesten en worden geclusterd tot ze geschikt zijn voor ongeveer vijf huishoudens.

  

De middelgrote identiteitsplek kan onderzoekslaboratoria bevatten, kantoren, of andere diensten die nodig zijn in de woestijn.

Het derde complex leent zich voor gemeenschappen met een populatie van meer dan 2000 mensen die allen moeten wonen, werken en recreeren.

 

Woestijnsteden is een reflectie op een nieuwe sociale en economische organisatie.

 

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel