nieuws

Bedstay: woonpionieren dag 4

Architectuur

Woonpioniers Arthur van der Lee en Jelte Glas bouwen op dit moment vier tijdelijke slaapplaatsen in een leegstaand kantoorgebouw in Arnhem. Van 14 maart tot 11 april worden deze ‘Bedstays’ voor het Ruimtekoers-festival per nacht verhuurd aan wie ‘modern nomadisme’ wil ervaren. Arthur stuurt ons elke dag een update in woord en beeld. Vandaag zijn verslag van dag 4.

Bedstay: woonpionieren dag 4

Met een washand wassen (vuile delen als laatste) kan prima heb ik ontdekt, maar het spoelt niet bepaald de dag van je af. Een douche heeft mijn voorkeur. Evenzo geniet ik als westerling meer van een ei dat gebakken is dan van een rauw ei uitzuigen, terwijl ook dat prima schijnt te kunnen. Het geval wil dat de voorzieningen die nodig zijn om een ferme straal warm water te generen of fatsoenlijk een ei te kunnen bakken binnen het woonpionieren al snel een kleine uitdaging vormen, ook als het om Bedstay gaat.

Woonpionieren_Dag _4

Des te groter was daarom onze vreugd toen Jelte en ik de Woonbox ontdekten. Een door KAW Architecten ontworpen systeem, bestaande uit een douche en wc in één (de doulet) en een uitklapbare keuken met alles d’r op en d’r aan (de kitchenet). Oorspronkelijk bedoeld voor de woningbouw om bewoners tijdens de renovatie van sanitair en keuken een tijdelijk alternatief te kunnen bieden. Nu zijn er genoeg mobiele voorzieningen op de markt maar veel daarvan gaan je geen glimlach bezorgen, behalve misschien als je een trancefeest organiseert voor tienduizend man, dan staat zo’n rij plastic dixi’s best oké. Van de Woonbox werden we dus wel blij! Eerlijk is eerlijk, ook die is nog in niets te vergelijken met de nieuwe badkamer van mijn moeder, maar je moet van goede huize komen om die zomaar mee te kunnen nemen. De Woonbox is anders, beter, slimmer, niet van plastic en groener dan de rest. Of paarser of blauwer. Jelte heeft de boxxen in no time weten aan te sluiten. Vanaf 14 maart kunt u onze mobiele Bedstay ervaren, inclusief douche en gebakken ei.

IvoBakker 

Dan nog een ander groots nieuwtje. Letterlijk. Ivo Bakker meet minstens twee volle meters, en is vergelijkbaar sympathiek. Hij heeft meegebracht zijn werk ‘pauze shelter’, en transformeert dat tot een waanzinnig bed. Bed klinkt bijna lullig, zo gaaf is het. Zoals ik in de vorige blog al melde heeft Jelte gelukkig een aanhanger waar je makkelijk onderdelen van de Eiffeltoren mee zou kunnen vervoeren, want de onderdelen van Ivo’s shelter zijn even imposant. Ik hoorde Jelte iets over dinosauriërs mompelen. Zelf dacht ik aan walvissen. Ivo vertelde me hoe zijn werk eigenlijk als een grote ribbenkast de gebruiker veilig omhult, een prachtig beeld. U kunt er straks een nachtje in slapen, boeken gaat heel eenvoudig via Airbnb.

Er gebeurt nu steeds meer, alles begint geweldig te draaien, een soort roes treed op. Het lijkt wel ‘ik vertrek’ zei Jelte tijdens de frieten, net vijf minuten nadat die gedachte ook door mijn hoofd was gegaan. Ook omdat we nog geen reserveringen hebben voegde hij er lachend aan toe. Slaap lekker!

Reageer op dit artikel