nieuws

Bedstay: woonpionieren dag 1

Architectuur

Woonpioniers Arthur van der Lee en Jelte Glas bouwen op dit moment vier tijdelijke slaapplaatsen in een leegstaand kantoorgebouw in Arnhem. Van 14 maart tot 11 april worden deze ‘Bedstays’ voor het Ruimtekoers-festival per nacht verhuurd aan wie ‘modern nomadisme’ wil ervaren. Arthur stuurt ons elke dag een update in woord en beeld. Vandaag zijn verslag van dag 1.

Bedstay: woonpionieren dag 1

Zichtbaar resultaat, het zou zo fijn zijn geweest na een eerste dag! Opgemaakte bedden met tot zwaantjes gevouwen handdoeken erop… Maar zover is het nog lang niet, we moeten het doen met een zwik foto’s van sjouwende mannen, klusbussen, hele grote tools, fastfoodscenes en balken staal.

Bereikbaar en veilig

Niet minder interessant trouwens. Onze neuzen zijn eens te meer op onverwachte situaties gedrukt die eigenlijk wel heel erg horen bij wat we doen: woonpionieren. Niet dat we er perse naar op zoek zijn, naar liften die niet werken, naar cliffhangers in parkeergarages, naar kranen waar geen water uit komt, of gedoe met sleutels, maar dat is wel waar het in dit geval begint. Zo confronteert het creëren van een nieuwe woonsituatie ons eigenlijk heel precies met wat wonen in Nederland allemaal inhoudt. In ieder geval bereikbaarheid en veiligheid, daar ging een goed gedeelte van de dag aan op.

Alhoewel in de kop van de inleidende tekst bij deze blog wordt gesuggereerd dat wij “vadertje staat” wat meer los zouden laten (daar is veel over te zeggen, maar niet nu) halen we de banden met vadertje Paul van der Lee de komende tijd juist wat meer aan. Zie hem zitten, genietend van een welverdiend uitzicht over de stad. Hij denkt na over een belangrijk onderdeel van onze Bedstay, het doeltreffend aanpakken van de wanden, vloeren en plafonds.

 

Naast het plaatsen van vier fraaie ‘shelters’ waarin je binnenkort kan overnachten, wordt de sfeer namelijk voor een groot deel bepaald door de sfeer van de huls waar die in komen te staan. En die is nu nogal kantoorachtig, dat mag gerust worden gezegd, denk aan grijstinten, tapijttegels en stekkerdozen all over the place.

Dat Jelte en ik vandaag nog niet heel veel spijkers in planken hebben staan rammen en er dus ook geen foto’s van bouwwerken zijn, wil niet zeggen dat er helemaal niets is veranderd aan de Jansbuitensingel 24! Duidelijk te zien op de foto’s is de tomeloze inzet van de mannen van kringloopbedrijf 2Switch. Huub Kwekkeboom heeft ons, en het gehele Ruimtekoers-festival waar Bedstay onderdeel van is, gezegend met een onuitputtelijke voorraad tweedehands materialen.

En die zijn ze nog komen brengen ook, Huub zelf, samen met een gouden team van ongelofelijk krachtpatsers. Speciaal wil ik noemen Rex, die een vette T voor zijn naam verdient, want ik zag hem letterlijk in z’n eentje de trap op rennen met een bank onder één arm en twee lampen onder de andere. De meubels en voorwerpen die nu staan te wachten op indeling en gebruik zullen straks ook te koop zijn, een perfecte deal!

 

Wie zijn deze woonpioniers en waarom doen ze dit? Dat lees je in ons interview hier.

Wil je ook logeren in een van de shelters die Arthur en Jelte bouwen? Reserveer dan via Airbnb

Reageer op dit artikel