nieuws

Agendatip: Rondleiding door Sijthoff City door V8 Architects

Architectuur

Agendatip: Rondleiding door Sijthoff City door V8 Architects

Het oude Sijthoff City aan de Grote Marktstraat in Den Haag, een onaantrekkelijk en in verval geraakt kantoorgebouw uit de jaren tachtig, was allesbehalve monumentaal. Voor de metamorfose naar eigentijds kooppaleis heeft V8 Architects een ontwerp gemaakt. Vanavond, dinsdag 17 maart om 18.00 uur, geeft Michiel Raaphorst van V8 Architects een rondleiding door het getransformeerde gebouw.

Op de eerste twee verdiepingen van Sijthoff City kan nu gewinkeld worden. De bovenste vier lagen zijn in gebruik als kantoorruimte. Deze kantoren omringen een daktuin in het midden van het gebouw. De grootste blikvanger is de gevel, opgebouwd uit twee delen. De bovenste vier lagen van de gevel zijn bekleed met wit composiet, met steeds bredere ramen naar boven toe. Het onderste deel van de gevel bestaat uit veel glas, zodat deze tegelijkertijd fungeert als etalage voor de winkelvloeren in het pand. De plooien in het composiet nemen in aantal en amplitude toe van boven naar beneden, in tegenstelling tot de ramen. Dit contrast in de gevel geeft een perspectivisch effect, wat de monumentaliteit van het gebouw benadrukt.

Ooievaar

Aan de gevel pronken twaalf ooievaars van vijf meter hoog. De ooievaar is een eeuwenoude mascotte van de stad. Deze ornamenten geven het gebouw een identiteit die dus vlekkeloos past in Den Haag. Ze voegen zich ook in de ornamententraditie van de Haagse binnenstad. Het ophangen van de ooievaars was een nauwkeurige operatie.

Programma

Datum: 17 maart 2015
17.30 uur inloop
18.00 uur toelichting en rondleiding

Adres: Grote Marktstraat 37-53, 2511 BH Den Haag

De rondleiding door het vernieuwde Sijthoff City is vrij toegankelijk, aanmelden is niet nodig. Toelichting en rondleiding worden gegeven door Michiel Raaphorst van V8 Architects.

Meer informatie over de rondleiding en over het project

Reageer op dit artikel