nieuws

Woonboot van het jaar 2014

Architectuur

Onlangs is de uitslag bekend geworden van de verkiezing, Woonboot van het jaar 2014. Winnaar van de door het tijdschrift VLOT uitgeschreven prijsvraag is de ark van Jeroen en Sandra in Wilnis, ontworpen door John Kusters en gebouwd door de bewoners zelf.

Woonboot van het jaar 2014

 

 

Volgens de jury is het oranjerie-idee prachtig door de bewoners en John Kusters uitgewerkt. “Natuur en techniek zijn met een scherp oog voor detail ingezet, met als resultaat een woonark die niet alleen goed scoort in architectonische zin, maar ook hoge ogen gooit op het vlak van indeling, functionaliteit, uitstraling, originaliteit, inpassing in de omgeving en connectie met het water.”

Alle schepen of arken die in 2014 opgeleverd zijn, mochten meedingen naar de prijs: een vermelding in het vaktijdschrift VLOT en in ArchitectuurNL en een timmerman voor een dag.  De jury, bestaande uit Bob Ronday (architect voor land en water), Mark van Ommen (waterprojectontwikkelaar), Ingeborg van Lieshout (copywriter architectuur & design, stedenbouwkundige en woonschipbewoner), Peter de Winter (hoofdredacteur ArchitectuurNL en Bouwwereld) en Renate Meijer (uitgever en hoofdredacteur VLOT), beoordeelde onder meer de architectonische kwaliteit, de materialen, duurzaamheid en de connectie met het water. Het werd een nek-aan-nekrace waarbij de compleetheid van aanpak, architectuur en woongenot van de ark in Wilnis de doorslag gaf.

Met deze prijs willen de uitschrijvers een podium bieden voor de woonboot.  “Het doel is het laten zien waar we in Nederland goed in zijn: bouwen op en in het water. Hopelijk leidt dit tot meer vraag naar wonen op het water en uiteindelijk tot meer ligplaatsen met een grote diversiteit aan hoogwaardige drijvende bouwwerken.” “Er zijn ‘maar’ 12.000 ligplaatsen in Nederland, terwijl meer mensen van waterwonen willen genieten.”

Reageer op dit artikel