nieuws

Render Ster van de Week: Het nieuwe ‘VROM’

Architectuur

Is het niet heerlijk om je tijdens het werk te verlustigen aan de gelikte artists impressions of ‘render porn’ van de grote starchitecten? Wij vinden van wel en surfen daarvoor graag even naar Dezeen, Designboom of Archdaily Daarom vanaf nu elke vrijdag de Render Ster van de Week, de lekkerste artist impression die we op het web tegenkwamen. Deze week het ontwerp van Ellen van Loon van OMA voor het voormalige ministerie van VROM in Den Haag.

Render Ster van de Week: Het nieuwe ‘VROM’

Het was een van de eerst voorbeelden van duurzaam bouwen in Nederland en bekend vanwege de enorme serres. Het voormalige ministerie van VROM – vlak naast het Centraal Station in Den Haag – werd nog maar in 1992 opgeleverd. Maar het ondergaat op dit moment een enorme metamorfose.

 OMA Verbouwing VROM 

Van Loon, partner bij het bureau OMA van Rem Koolhaas, is verantwoordelijk voor die renovatie. Voordat zij de eerste tekeningen maakte, had ze overleg met Jan Hoogstad. De befaamde architect, weet zij daarom, ziet dit als een van zijn belangrijkste ontwerpen. Een gebouw waarvoor hij ook zijn uiterste best moest doen om het gerealiseerd te krijgen. ‘Ik zou me schuldig hebben gevoeld, als wij geen contact hadden gehad. Wij gaan dingen doen met zijn gebouw. Dat moet iets zijn waarmee hij kan leven.’

 Verbouwing VROM Ellen van Loon OMA Render Ster van de Week 

Ruimtes worden flexibel ingericht

Het oude gebouw van VROM bood plek aan 3300 ambtenaren. Straks moeten hier meer dan 6000 mensen gaan werken. Maar dat hoeft mede dankzij het ‘nieuwe werken’ geen probleem te zijn. De ruimtes worden flexibel ingericht en bovendien is nooit iedereen tegelijk aanwezig, zegt Rik Bauer, hoofd projecten van het Rijksvastgoedbedrijf. Het oude pand wordt gekenmerkt door smalle gangen en kleine werkkamers. Het nieuwe wordt open. En door het gebruik van veel glas licht.

 Verbouwing VROM Ellen van Loon OMA Render Ster van de Week 

Doorgang wordt verbreed

De smalle onderdoorgang – die inmiddels een hoofdroute is van de stad naar het Centraal Station – wordt verbreed, zodat straks een snelweg voor voetgangers richting CS ontstaat. En er komt een plein met bomen. De architect wil ook mensen het gebouw binnentrekken. Daarom is onderin het gebouw een ‘city lobby’ voorzien, een enorme overdekte markt in een kas-achtig gebouw, waar iedereen eten en drinken kan kopen en ontspannen.

 Verbouwing VROM Ellen van Loon OMA Render Ster van de Week 

Stedebouwkundige operatie

De verbouwing van het voormalige gebouw van VROM, maakt deel uit van een veel grotere operatie die al jaren geleden werd ingezet. Om te bezuinigen wilde het Rijk toen het aantal ambtenaren en gebouwen fors terugbrengen. Dat heeft in de praktijk tot gevolg dat nu in het voormalige gebouw van VROM de ambtenaren van Buitenlandse Zaken, Infrastructuur en Milieu, de IND en het COA komen te zitten. In de Resident – op een steenworp afstand – worden de ambtenaren van Volksgezondheid, Welzijn en Sport én Sociale Zaken en Werkgelegenheid ondergebracht. Eerder werden al de ministeries van Landbouw en Economische Zaken samengevoegd. Dat heet nu Economische Zaken, de mensen zitten in het vroegere gebouw van Landbouw.

 Verbouwing VROM Ellen van Loon OMA Render Ster van de Week 

 Verbouwing VROM Ellen van Loon OMA Render Ster van de Week

Renovatie kost 270 miljoen

De totale renovatie van het pand kost bijna 270 miljoen euro. Dat is inclusief ontwerp, bouw en onderhoud voor de komende 25 jaar.

Actie abonnement de Architect

De discussie is al eerder gevoerd, maar toch nog maar een keer. Komt de verbouwing van het ontwerp van Hoogstad te vroeg? Voldeed het niet meer aan de eisen van de huidige tijd en is de transformatie een verbetering?

Reageer op dit artikel