nieuws

Nunc Architecten ontwerpt spooroverbouwing Zaandam

Architectuur

Nunc Architecten heeft de architectenselectie gewonnen voor de spooroverbouwing Zaandam.

Nunc Architecten ontwerpt spooroverbouwing Zaandam

Het Zaanse bureau koos voor een ‘ typisch Zaanse beeldtaal’ met veel groen geschilderd hout en schuine daken met rode pannen waarin kleine schaal wordt afgewisseld met grotere gebouwen. Het bureau heeft een ontwerp willen maken dat zich zowel soepel voegt in de traditionele Zaanse bouw als in de historiserende nieuwbouw van de laatste jaren.

  

De spooroverbouwing is het sluitstuk van de Knoop in Inverdan en verbindt de centrumzijde via een fiets- en voetgangersroute met de westzijde van Zaandam. Aan de overbouwing komt de nieuwe stationsentree, circa 540 vierkante meter voor commerciële voorzieningen en circa 125 vierkante meter voor een horecagelegenheid. Het station wordt aangepast aan de nieuwe situatie en voorzien van toegangspoortjes.

  

Aan de westzijde van de overbouwing komt een nieuwe fietsenstalling. Dit is één van de twee fietsenstallingen die de Knoop van Inverdan zal herbergen. Deze stalling krijgt zowel een toegang op de overbouwing als aan het Stationsplein. Hiermee zal het stationsplein een nieuwe uitstraling krijgen vanaf de Houtveldweg.

De selectiecommissie bestond uit NS Stations, gemeente Zaanstad, ProRail en supervisor Inverdan Sjoerd Soeters. 

Actie abonnement de Architect

Vind jij dat het Zaanse stationsgebied nog wel een historiserend gebouwencomplex kan gebruiken?

 

Reageer op dit artikel