nieuws

Gespot op de Bau en de Week van de Bouw

Architectuur

Voor spulletjesliefhebbers begint het jaar altijd goed. Eerst de Bau in München, dan de Nederlandse beurzen. Ik heb dit jaar al een volle werkweek op beurzen rondgelopen – en dus ook al heel wat gezien. Hier een overzicht van de leukste / meest opvallende dingen.

Gespot op de Bau en de Week van de Bouw

Door Maartje Henket

 

 

Aan de universiteit van Kassel (D) wordt gewerkt aan zonnecellen die je op beton kunt sproeien. De eerste prototypes werken al. Veelkleurige sproeibare cellen worden in een gecontroleerde omgeving aangebracht en leveren dan daadwerkelijk stroom op. Het proces is echter nog arbeidsintensief en vraagt een laboratoriumomgeving. Op termijn denkt men bestaand beton van allerlei porositeiten te kunnen voorzien van een energieopwekkend schilderij.  

  

Beton met sproeizonnecellen 

Aan de Technische Hogeschool in Dortmund is een kozijn ontwikkeld van glasvezel en polymeer. Het is smal en licht en heeft een U-waarde van  0,74 W/m2K voor een tripple glazed raam van een vierkante meter. De profielbreedte bedraagt dan slechts 26 millimeter. Het te openen deel bestaat uit hetzelfde profiel als het vaste deel. De TH zoekt nog een partner om dit product mee in de markt te zetten.

 

Het kozijnprofiel (boven) loopt over in pure glasvezel (onder) 

Het kozijn zoals dat op Bau werd getoond 

ODS denkt dat het nog te vroeg is voor een volledig kunststof kozijn, omdat de afwerkingsmogelijkheden onvoldoende zijn. Het bedrijf ontwikkelde daarom Mindow: een slank passiefkozijn met aluminium uiteinden en een glasvezelversterkt polyamide tussenstuk. Met rubbers en triple beglazing heeft het een U-waarde van 0,8 W/M2K. Het vol alumimium profiel is 6 millimeter dik, het slankste is 19 millimeter breed.

De Mindow op de Week van de Bouw

De Deense fabrikant Petersen Tegl maakt allerlei vormstenen. Het bedrijf is tevens de leverancier van de 528 x 108 x 37 millimeter grote steen Kolumba, die in samenwerking met Peter Zumthor werd ontwikkeld voor het Kolumba-museum in Keulen.

  

Vormstenen op Bau 

De flexibele drager van vliesgevel StoVentec R maakt het mogelijk om façades te maken met allerlei (dubbele) krommingen. 

StoVentecR op Bau 

De mooiste stand op Bau was wat mij betreft voor Rubner, de Oostenrijkse leverancier van houtbouwsystemen. Op de voorgrond staat het schaalmodel van de grootste houten koepels van Europa, ontworpen door de Nederlandse ingenieur Emiel Lüning.  

  

Rubner op Bau

Niet meer nieuw, maar nog steeds bijzonder is Decaf’e: composiet van koffieresten. Verhit en samengeperst is van de gebruikte koffie een plaatmateriaal te maken dat niet brandt, en sterk genoeg is om te schuren.
 

Decaf’e op Materia Xperience

Ook lekker: Glycix is een biobased en bioafbreekbaar zacht plastic gemaakt van glycerol en citroenzuur, dat afbreekt bij aanraking met water, maar tot die tijd allerlei functies kan vervullen. Liefst binnenshuis dus. En buiten het bereik van de schoonmaker. 

Glycix 

In het atrium van de Messe in München had de verzamelde Duitse textielbouwindustrie een plastic tent opgezet, met ETFE spanten. De poging om een geïsoleerd gebouw te maken, heeft een feestelijk effect, maar doet ook vermoeden dat we voorlopig nog niet in opblaaskantoren gaan werken.

Luchtsluis met opblaasdeur 

Het is… het is… Het dek van een jacht?

Nee, een zonnepaneel! Van Mijn Energiefabriek.

Zonnepaneel met houtlook op de Week van de Bouw 

En dit is geen kajuit, maar een geveldeel voor de nieuwe Life Sciences Incubator op de Uithof in Utrecht. Mecanoo  bedacht de holle vorm, die zorgt dat elk geveldeel een zonnescherm vormt voor zijn onderbuur. Gevelbouwer Hermeta vond het opake materiaal, een acrylaat met steentoesla homogeen acrylaat met een steentoeslag, volledig recyclebaar – waarbij acrylaat en toeslag kunnen worden gescheiden. Het is brandwerend, hydrofoob en door het gesloten oppervlak zo glad dat het vuilafstotend wordt.

Geveldeel voor LSI Utrecht bij Hermeta op de Week van de Bouw 

Metsä Wood introduceert de Kerto Fineline : een glasvliesgevelkozijn dat de verlijmde kant toont in plaats van het massieve oppervlak. Dit lijnenspel biedt een bijzondere uitstraling voor architecten en eindgebruikers die eens iets anders willen. 

Kerto Fineline 

Robofold buigt metaal zonder mal. Het Londense bedrijf zet je designwensen om en een computermodel. De metalen origami-constructies worden vervolgens vervaardigd door zes robots uit de auto-industrie.  

Je kan natuurlijk ook een gevel vouwen 

Rene Siebum wilde eigenlijk gewoon een designobject maken, maar dankzij de grote interesse uit de medische hoek, werd het een ergonomisch verantwoord wiebelkrukje. De hoogte, de bolling van de onderdelen en zelfs het formaat van de zitting zijn berekend op een actieve zit, die goed is voor het lichaam. Het krukje is mooier en gemakkelijker op te bergen dan een bal. Siebum koos tulpenhout, vanwege het rustige karakter van de nerf en de bijzondere groene strepen.

 

Lekker wiebelen

Beton met flock: 

 

Met deze betonkolom laat Bruil zien waar het naar toe wil: beton printen in de 3D printer. Het bedrijf is nog niet zo ver: deze kolom komt uit een 3D geprinte mal. Maar de komende tijd wil het familiebedrijf in samenwerking met jong talent werken aan de technieken die printen op de bouwplaats in de toekomst mogelijk gaan maken. Creatieve geesten kunnen een plekje krijgen op kantoor en een hoekje in de werkplaats van het bedrijf.

Betonkolom uit 3D geprinte mal van Bruil

ZigzagSolar is een rendement verhogende systeem om zonnepanelen in de gevel te brengen. De vorm maakt dat de zonnepanelen optimaal op de zon zijn gericht. Doordat het licht weerkaatst van het schuin naar beneden gerichte plaatmateriaal, is de opbrengst een kwart hoger dan die van een zonnepaneel op een dak. Mits het gebouw op het zuiden is ge”orienteerd en geen naaste buren heeft, natuurlijk..

ZigzagSolar is voor het eerst toegepast in de Wijk van Morgen in Heerlen. De gevel is in week 6 van 2015 geplaatst en wordt gemonitord op opbrengst. 

En het liefste voor het laatst: een dakpan met ingebakken gierzwaluwnestkastje: 

 

Reageer op dit artikel