nieuws

Fietsen in oude metrotunnels

Architectuur

Londen zet in op fietsende inwoners. In het verleden zijn een aantal plannen bedacht die de Londenaren op het stalen ros moeten krijgen. Het nieuwste plan is afkomstig van architectenbureau Gensler. Hij wil van de verlaten metrotunnels een netwerk maken voor fietsers en voetgangers die behalve ruimte aan fietsers bieden ook elektriciteit opwekken bij het gebruik door de doelgroep.

Fietsen in oude metrotunnels

Het voorstel van Gensler, de London Underline, zit qua ontwerp tussen het London Underground Rail Network en het populaire High Line Park in New York. Beiden dragen bij aan het terugdringen van de overbelaste verkeersroutes boven de grond. 

Fietstunnels in oude Londense metrotunnels door Gensler

De Londense metro heeft een aantal oude stations en tunnels die niet meer worden gebruikt en nu alleen nog maar stof vangen. Deze tunnels kunnen, aldus Gensler, worden getransformeerd tot fietspaden waarop de fietsers, door het minder aantal weggebruikers, veilig kunnen fietsen. In het plan komen langs de routes pop-up shops, cafés en culturele pleisterplaatsen voor de voetgangers.

De bedoeling is om met het ondergrondse fietspadennetwerk  energie op te wekken. Een speciaal ontwikkeld systeem, Pavegen, zet vanaf de gemanipuleerde oppervlakken de opgewekte energie uit voetstappen om in elektriciteit. Dit systeem hoeft natuurlijk niet exclusief gebruikt te worden voor de fietstunnels, zo schrijven de bedenkers. Je zou het volgens hen nu al kunnen plaatsen in de trein- of metrostations zoals Charing Cross of Holborn.

Foster SkyCycle Londen De plannen van Foster bestaan uit fietspaden boven de spoorweginstallaties

Eerdere plannen

Om de Londenaren op de fiets te krijgen, zij na een ongeluk eind 2013, waarbij zes fietsers in twee weken tijd om het leven kwamen, verschillende initiatieven genomen. Zo heeft burgemeester Boris Johnson onlangs de plannen onthuld voor Europa’s langste fietspad door het stadscentrum. Ook Foster + Partners uit Londen toonde onlangs hun ideeën voor een netwerk van opgetilde fietspaden boven de Londense spoorwegen.

Londens voorstel voor fietspaden van Boris Johnson
Ook de burgemeester van Londen mengde zich in de fietspadendiscussie

Bron: dezeen 

Reageer op dit artikel