nieuws

Alessandro Mendini ontvangt European Prize for Architecture 2014

Architectuur

De European Prize for Architecture 2014, een initiatief van The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies (Dublin en Athene) en The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design (Chicago, Verenigde Staten), is uitgereikt aan de Italiaanse architect Alessandro Mendini. Hij is de eerste Italiaanse architect die deze prijs, die sinds 2010 jaarlijks wordt uitgereikt, ontvangt.

Alessandro Mendini ontvangt European Prize for Architecture 2014

 

De uitreiking van de European Prize for Architecture 2014 ging samen met een ceremonie en uitgebreid galadiner in de UniCredit Toren in Milaan. Alessandro Mendini, geboren in 1931, is een veelzijdige man. Naast architect is hij ook designer, kunstenaar, dichter, theoreticus en filosoof. De uitreiking had dan ook een buitengewone opkomst van beroemde Italiaanse architecten, ontwerpers, journalisten, kunstenaars en ondernemers. In een speech door Christian Narkiewicz-Laine, museum directeur van het Chicago Athenaeum, wordt Mendini, gedreven door theorie en diepgaand denken, vergeleken met Frank Lloyd Wright.

Mendini heeft veel ontwerpen in Italië op zijn naam staan, maar ook internationaal is zijn werk sterk aanwezig. Onder andere het de Torre Paradiso in Hiroshima, Japan, en het Groninger Museum in Groningen.

Eerdere winnaars van de European Prize for Architecture zijn de Finse architect Marco Casagrande (2013), het Noorse bureau TYIN tegnestue Architects (2012), de Duitse architecten Graft Architekten (2011) en de Deense architect Bjarke Ingels (2010).

  Meer informatie

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel