nieuws

Multifunctioneel complex ontworpen voor Nasr City, Caïro

Architectuur

Het Franse bureau Vincent Callebaut Architectures (VCA) heeft een nieuw, multifunctioneel complex ontworpen voor Nasr City, een district in Caïro. Het gebouw dingt naar een LEED Gold Plus status. Het is voorzien van een zonnedak, groene terrassen, verticale tuinen en zonneverwarming. Het geheel omvat 1000 appartementen, een healthclub en spa, een fitness center, business center, restaurants en cafés, winkels en een medisch centrum.

Multifunctioneel complex ontworpen voor Nasr City, Caïro

Een centrale straat, genaamd de Boulevard, vormt de ruggengraat van het gebouw en verdeelt het in twee delen. Deze U-vormen worden verzacht door verschillende soorten gevels, afhankelijk van de functie. Gepolijste, witte steen en energie-efficiënte ramen kenmerken de wooneenheden. Ze worden bovendien onderbroken door zwevende tuinen en balkons.

Cairo Vincent Callebaut Architectures (VCA) 

Het dak is volledig opgevat als een gemeenschappelijke tuin. Er zijn moestuinen, boomgaarden, zwembaden en een sportterrein. De twee percelen van het complex zijn verbonden via luchtbruggen. Om de ecologische voetafdruk te beperken, recycleert het gebouw een deel van het geproduceerde afval als grijs water. Daarnaast integreert een netwerk van wit staal en kabels fotovoltaïsche cellen, thermische buizen en verticale tuinen. Bovendien draait het dakoppervlak naar beneden en naar binnen. Zo ontstaan als het ware ‘megatrees’ waardoor een natuurlijke ventilatie wordt gecreëerd voor alle verdiepingen. De ‘grote bomen’ verstrekken ook schaduw en bieden bescherming tegen geluid.

 Lees meer op architectura.be

 

Reageer op dit artikel