nieuws

De dromen van Rogier van der Heide

Architectuur

Een verlichtingsconcept als een goed ontwikkelde game. Dat is één van de dromen van Rogier van der Heide, de lichtontwerper die naam maakte bij Arup en later Philips en die nu het nieuwe Lichtforum van Zumtobel gaat leiden in Amsterdam.

De dromen van Rogier van der Heide

Een paar andere dromen: verlichting die mensen helpt te genezen, die de kennisopname van schoolkinderen stimuleert, of die een schilderij optimaal uitlicht terwijl de verf niet beschadigt.

Van der Heide is onlangs bij Zumtobel in dienst getreden om dit bedrijf te helpen met de integratie van moderne systemen in hun architectonische denkwereld. “Zumtobel is een heel goed, gepassioneerd, traditioneel verlichtingsbedrijf, gericht op de architectuur. Die cultuur is sterk vertegenwoordigd in het bedrijf. De kunst is nu om deze wortels te koppelen aan nieuwe technische concepten, zoals dynamisch licht, gekleurd licht, en diverse vormen van besturing.”

 

UNStudio ontwierp het winkelcentrum Galleria Center City in Seoul, Korea met dynamische gevelverlichting die is gerealiseerd door Zumtobel.

De Oostenrijkse verlichtingsfabrikant gaat daartoe nog in januari het Lichtforum openen – een open huis voor een dialoog en samenwerking met architecten, lichtingenieurs, technologie-experts en researchpartners.

“Wij hopen artsen te spreken over het bioritme, conservatoren over de verf op hun schilderijen – en gameontwerpers over de manier waarop die hun dromen visualiseren. Amsterdam is een hotspot van creatief talent. Niet voor niets zijn Cisco, Google en Microsoft er gevestigd en huisvest de stad tal van gameontwerpers. Wij willen graag samenwerken met de mensen uit het ecosysteem dat daar omheen is ontstaan.”

Creatieve mensen welkom 

Zumtobel zal de nieuwe ontmoetingsplaats bevolken met een volledig productontwikkel-team, dat zorg kan dragen voor het ontwerp, maar ook de engineering en industrialisatie. “We zijn nog op zoek naar medewerkers. Dus mensen met ideeën zijn welkom…”

Cornea Ti is een installatie die is ontworpen en gemaakt door studenten van de universiteit van Mainz en Zumtobel.

Actie abonnement de Architect

 

 

Reageer op dit artikel