nieuws

Winnaars VKG Architectuurprijzen 2014

Architectuur

Soeters van Eldonk architecten, Magis Architecten en Heren 5 Architecten wonnen de VKG Architectuurprijzen 2014/2015, in respectievelijk de categorieën Nieuwbouw, Renovatie en de Publieksprijs. De prijzen worden ieder jaar toegekend aan bouwprojecten waar kunststof gevelelementen (kozijnen, ramen en deuren) op esthetische wijze onderdeel uitmaken van het ontwerp. Gisteravond zijn de prijzen voor de tiende maal uitgereikt in het Tropeninstituut in Amsterdam.

Winnaars VKG Architectuurprijzen 2014

Volgens de jury legt Jos van Eldonk, winnaar van de VKG Architectuurprijs in de categorie Nieuwbouw, bij het project Plein 1944 “een brede visie aan de dag waarin overwegingen van architectuur, stedebouw, materiaal en detaillering op evenwichtige wijze zijn vertegenwoordigd. […]”

Foto Raoul Suermondt

Diversiteit in expressie

“Dankzij de kunststof kozijnen is een sterke zeggingskracht in de architectuur bereikt”, beschrijft het juryrapport. “Er is een grote diversiteit in expressie verkregen, door de kunststof kozijnen toe te passen met ronde hoeken, door op sommige punten de profielen nadrukkelijk aanwezig te laten zijn en door op andere plaatsen te kiezen voor een terughoudende, vlakke detaillering en een horizontale belijning.”


CityPads in de Amsterdamse wijk Buitenveldert is een tot studenten- en starterswoningencomplex verbouwd kantoor. Fotograaf Alex Bijvank

Bescheiden benadering

Het herbestemmen van een kantoorgebouw tot woongebouw acht de jury een precaire en actuele opgave. In het City Pads-project, de winnaar in de categorie Renovatie, vindt de vernieuwing vooral in het interieur plaats. De jury oordeelt dat de kunststof kozijnen op een goede manier zijn toegepast. Het beeld van de zakelijke kantoorarchitectuur is in de gevel intact gelaten. Dit leidde binnen de jury tot een discussie over de vraag of bij dergelijke opgaven de bestaande karakteristieken zo nadrukkelijk moeten worden behouden, dan wel dat de architectuur een nieuwe interpretatie kan krijgen. Dit project laat voor een meerderheid van de jury zien dat een totale makeover niet altijd de beste keuze is en dat bij een sterke bestaande architectuur een bescheiden benadering te verkiezen is.


Huis van Hendrik in Haarlem door Heren 5 Architecten won de VKG publieksprijs. Fotograaf Bas Uterwijk.

Publieksprijs

Omdat bij elk project het publiek de eindgebruiker is, selecteert de jury ieder jaar een aantal projecten die in aanmerking komen voor de VKG Publieksprijs. In totaal brachten 764 mensen via internet een stem uit op hun favoriete project. Met 229 stemmen mag het Huis van Hendrik in Haarlem zich winnaar noemen van de Publieksprijs 2014/15. Het Tellepark in Leeuwarden is met 208 stemmen een goede tweede.

Nieuwe realiteit

De jury nomineerde uit de in totaal 37 inzendingen drie projecten voor de categorie Nieuwbouw en drie projecten voor de categorie Renovatie. De jury realiseert zich dat de aanhoudende economische en financiële crisis doorwerkt in de kwaliteit van de inzendingen. Voor de architectuur vormt dit een nieuwe realiteit. In het onderhoud en energetisch verbeteren van woningen is veel te doen. Qua architectuur is het echter nog een achtergebleven gebied. De bouwwereld is zoekende naar wat de opgave van de toekomst is en wat daarbij de bijdrage van architecten kan zijn.

 
De kunststof kozijnen voor het Huis van Hendrik moesten in speciale schuine vormen worden gemaakt, voor het gevelkunstwerk van kunstenaar Boris Tellegen. Fotograaf Bas Uterwijk.

Expressie als leidraad

De eigen expressie van kunststof was voor de jury een belangrijke leidraad in haar zoektocht naar nominaties. Daarnaast lette de jury op de vraag in hoeverre de gunstige eigenschappen van kunststof (het onderhoudsarme karakter, de thermische ontkoppeling, de prijs, het kleurgebruik enzovoort) in de projecten zijn verwerkt, bijvoorbeeld door kunststof kozijnen weg te detailleren achter de gevel. Doorslaggevend is echter de positieve toepassing van het product in de architectuur. Kunststof verdient een eigen expressie, iets wat in de ogen van de jury bij veel projecten nog onvoldoende doorklinkt.

De selectie van de nominaties en de keuze van de winnaar was in de categorie Nieuwbouw eenvoudiger dan in de categorie Renovatie. In deze laatste categorie scoren de meeste inzendingen meestal op slechts één aspect goed. De jury mist in veel renovatieprojecten een gelijkwaardige aandacht voor architectuur, techniek en onderhoud, en signaleert dat hier een groeiende opgave ligt. Veel projecten zijn een optelsom van bouwtechnische maatregelen, zonder dat deze verder zijn gebracht in een evenwichtig ontwerp. Voor architectuur is hier een wereld te winnen.

Jury

De jury van de VKG Architectuurprijs bestaat dit jaar uit Gert-Jan te Velde (Vanschagen Architecten, voorzitter), Joris Molenaar (Molenaar Co architecten), Jules Beckers (Teeken Beckers Architecten), Albert Zegelaar (VKG) en Harm Tilman (de Architect, secretaris jury).

Bekijk meer info over de VKG Architectuurprijs en het evenement hier.

Reageer op dit artikel